Burse - Fonduri mutuale

Topul creşterilor de pe bursă în 2012: Investitorii au putut câştiga şi de zece ori dobânda bancară

Topul creşterilor de pe bursă în 2012: Investitorii au...

Autor: Andrei Chirileasa

02.01.2013, 14:25 972

Anul 2012 a fost cel mai bun din ultimii trei ani din punctul de vedere al creşterilor de pe bursă, indicele BET câştigând aproape 19%, în timp ce indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia acţiunilor SIF şI a Fondului Proprietatea a închis anul cu o creştere de 31%, după ce avusese scăderi în 2010 şi 2011.

Creşterile indicilor nu iau în calcul dividendele distribuite de companiile care intră în componenţa lor, astfel că randamentele reale sunt mai mari. De exemplu, cine ar fi investit în indicele BET la începutul anului ar fi câştigat peste 25%, luând în calcul şi dividendele, iar cine ar fi investit în indicele BET-FI ar fi obţinut peste 40%, deoarece SIF-urile au distribuit cele mai valoroase dividende în acest an.

Anumite acţiuni au adus însă câştiguri şi mai mari, chiar fărăa lua în calcul dividendele. Campioana este Artego Târgu Jiu (ARTE), care a crescut de patru ori pe bursă în acest an. Cine ar fi investit 10.000 de lei în acţiunile producătorului de benzi de cauciuc la începutul anului ar fi avut la finalul anului peste 40.000 de lei. Era însă greu de anticipat această evoluţie care a fost determinată, pe lângă rezultatele financiare în creştere, şi de achiziţiile lui Cătălin Chelu, care încearcă să preia controlul companiei. Salariaţii Artego, care deţin 70% din acţiuni, au fost însă principalii câştigători ai bursei în acest an.

Dintre acţiunile lichide, Erste Bank (EBS) a adus cel mai mare câştig în 2012, de peste 80%, adică mai mult de zece ori dobânda la un depozit bancar în lei. Titlurile Erste au revenit după un an 2011 foarte slab, în condiţiile în care banca austriacă a revenit pe profit.

Dintre vedetele locale, Banca Transilvania (TLV) şi Petrom (SNP) s-au desprins de pluton, cu creşteri de 54%, respectiv 48%. Banca Transilvania a fost printre puţinele bănci locale care şi-au crescut profitul în 2012, în timp ce Petrom a fost propulsat de descoperirea de gaze din Marea Neagră.

Şi SIF-urile au adus câştiguri importante. Ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% la începutul anului le-a permis investitorilor să acumuleze pachete mai mari de acţiuni şi să încerce să schimbe vechile conduceri. În plus, SIF-urile au raportat profituri substanţiale din vânzări de active, care vor ajunge cel mai probabil la acţionari sub formă de dividende.

Cu un avans de 27%, Fondul Proprietatea se poate lăuda cu un an mai bun decât 2011, când acţiunile au închis în scădere. FP rămâne una dintre acţiunile cu potenţial de creştere, datorită portofoliului important a cărui valoare nu este recunoscută decât parţial de către investitori.

BRD, Transelectrica (TEL) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fost surprizele neplăcute ale lui 2012, cele trei companii înregistrând profituri în scădere care au dus şi la scăderi ale acţiunilor pe bursă. BRD a pierdut 24%, Transelectrica a închis cu o scădere de 27%, iar BVB a coborât cu 30%.
Dafora (DAFR) şi Condmag (COMI) cu scăderi de peste 45% şI producătorul de cărămizi Cemacon Zalău (CEON) cu o corecţie de 60% au fost printre cele mai slabe investiţii în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO