Burse - Fonduri mutuale

Tot mai multi investitori pe piata de capital prefera sa isi lase banii pe mana expertilor

Tot mai multi investitori pe piata de capital prefera sa isi lase banii pe mana expertilor

Doi dintre managerii de fonduri care se bat pentru banii investitorilor

14.03.2007, 18:26 80

Din ce in ce mai multi investitori aleg sa isi plaseze banii in conturi individuale de investitii, care aduc in unele cazuri chiar un randament anual dublu in raport cu fondurile de actiuni, strategia personalizata de investitii si flexibilitatea ridicata fiind principalele atribute ale acestor instrumente de investitii preferate de romanii bogati.
Noua societati de administrare a investitiilor din cele 15 existente pe piata romaneasca de capital pun la dispozitia clientilor servicii de administrare a portofoliilor individuale de investitii. Potrivit reprezentantilor CNVM, valoarea activelor conturilor individuale se ridica la 31 ianuarie 2007 la 62,5 milioane de lei, mai mult cu 44 de milioane fata de sfarsitul anului 2005. In conditiile in care la sfarsitul lunii ianuarie valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de investitii se ridica la 877 de milioane de lei.
Nu doar valoarea activelor nete a crescut in acest interval, ci si numarul conturilor administrate. Daca in 2005 trei societati de administrare detineau 44 de conturi individuale de investitii, in prezent numarul societatilor s-a triplat, iar cel a conturilor a crescut de aproape patru ori, pana la 150.
Cu toate acestea, valoarea medie a unui cont de investitii individual a crescut foarte putin in perioada ultimilor doi ani. Daca in 2005 valoarea medie a unui portofoliu era de 410.000 lei (120.675 euro), in prezent, statisticile CNVM indica o valoare medie de 416.520 de lei, mai exact 122.867 de euro.
"La o prima vedere, numarul total al conturilor de investitii individuale poate parea mare, raportat la situatia care exista acum doi ani. Nu este asa insa. Luand in considerare industria fondurilor de investitii care aduna peste 800 de milioane de lei, activele conturilor individuale nu reprezinta o suma importanta", spune Radu Hanga, presedintele societatii BT Asset Management, care administreaza un numar de 20 de portofolii individuale in valoare de 12 milioane de lei.
Conturile individuale de investitii sunt create pe baza mandatului acordat de un investitor unei societati specializate pentru administrare banilor, fiind de fapt un fel de fonduri mutuale, dar cu un singur investitor. Portofoliile individuale de investitii se adreseaza in special persoanelor cu venituri superioare fata de cele ale investitorilor la fonduri .
Societatile de administrare a investitiilor au inclus in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale, inclusiv a celor detinute de catre fondurile de pensii. Ele gestioneaza personalizat banii investitorilor care dispun de sume importante si doresc sa beneficieze de randamente superioare fondurilor deschise de investitii.
Daca un fond de investitii trebuie sa respecte anumite cerinte legate de alcatuirea portofoliului, administratorul unui cont individual poate investi practic in orice tip de instrument, cu conditia sa fie respectata structura de portofoliu stabilita cu clientul.
"Persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, care au o afacere proprie, dar prea putin timp la dispozitie pentru a-si investi disponibilitatile financiare sunt clientii care aleg sa isi deschida un cont de investitii individual", a adaugat Radu Hanga.
Daca la inceputul anului 2005, Certinvest administra doua conturi individuale ce insumau putin peste 200.000 de lei, Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest, a precizat ca in 2006 cele 47 de conturi individuale cu active de peste 10 milioane de lei au obtinut anul trecut un randament de 20-50%, in functie de toleranta la risc a persoanei in cauza. In conditiile in care cel mai performant fond de investitii, Active Dinamic, a obtinut anul trecut un randament de 30%, principalele plasamente fiind actiunile listate la bursa.
"Desi valoarea minima pentru a deschide un cont individual a ramas aceeasi, de 100.000 lei, media activului unui cont individual era la 31 decembrie 2006 de peste 215.000 lei, fapt care demonstreaza ca investitori din ce in ce mai mari au apelat la produsele noastre personalizate", a precizat Sorina Constantin, director administrare investitii la Certinvest.
Evolutia conturilor individuale administrate de Certinvest era optimista la finalul lunii ianuarie, activele aflate in administrarea Certinvest sub forma de conturi individuale atingand valoarea de 11,7 milioane lei.
Performantele conturilor individuale depind de mai multi factori, dintre care evolutia pietei bursiere si caracteristicile fiecarui cont in parte sunt cei mai importanti.
In plus, personalizarea politicii de plasament si flexibiliatea mult mai ridicata in raport cu fondurile de investiti influenteaza decisv randamentul final al contului, este de parere Hanga de la BT Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO