Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica a gasit pe ce sa cheltuie banii din oferta publica de actiuni

Transelectrica a gasit pe ce sa cheltuie banii din oferta publica de actiuni

Stelian Gal, directorul general al Transelectrica

10.05.2007, 19:46 29

Transportatorul de energie electrica a semnat marti cu un consortiu format din Energomontaj si ABB Romania un contract in valoare de 43,3 mil. lei (12,5 mil. euro) pentru modernizarea statiei de transformare de la Isalnita.
"Isalnita reprezinta primul pas in cadrul investitiilor pe care le avem in vedere cu banii stransi din oferta publica de listare, de 33 de milioane de euro. Lucrarile la statia de la Cernavoda au inceput deja si vor fi continuate cu acesti bani, iar investitia de la Lacul Sarat este in stadiul de licitatie pentru alegerea companiei care va efectua lucrarile", a declarat Razvan Purdila, directorul Directiei piete de capital din cadrul Transelectrica.
Cele trei proiecte de investitii urmeaza sa fie finalizate in 2009, lucrarile fiind intarziate de faptul ca in acest interval de timp trebuie sa fie asigurata continuitatea activitatii companiei.
Modernizarea statiei de la Isalnita urmareste in principal asigurarea gradului de siguranta a sistemului de transport al energiei electrice si costuri mai scazute de mentenanta.
De asemenea, investitia va asigura alimentatea cu energie a platformei industriale din zona de vest a Craiovei, in special a combinatului chimic.
"In cazul unor incidente, rezerva de putere pentru sistem poate sa ofere continuitatea transportului de energie electrica pentru circa o ora. In noile conditii, aceasta durata va putea fi extinsa la nivel de zile, fapt ce va asigura siguranta sistemului national de transport", precizeaza Stelian Gal, directorul general al Transelectrica.
Compania si-a bugetat pentru acest an un profit net de 59,3 mil. lei (17,4 mil. euro), de peste patru ori mai scazut decat anul trecut.
In 2006, castigul companiei a fost de 277,2 mil. lei (78,7 mil. euro), rezultat influentat favorabil de cursul de schimb valutar, mai ales in partea a doua a anului trecut, cand leul s-a apreciat puternic. Potrivit lui Stelian Gal, aceasta tendinta de de pe piata valutara a fost luata in seama la bugetarea profitului din acest an.
Compania asteapta in acest an o cifra de afaceri de 2,52 mld. lei (741,2 mil. euro), in scadere cu 3,5% fata de 2006.
Surprize in ceea ce priveste castigul Transelectrica ar putea sa provina anul acesta din capacitatile de energie venite din afara sau care tranziteaza reteaua operata de companie, a mai precizat Gal.
Transelectrica organizeaza licitatii cu aceste capacitati de energie pe care le transporta si la care participa traderi de energie, nefiind cunoscuta de la bun inceput cantitatile de energie transportate.
"Este greu de facut o estimare in ceea ce priveste capacitatile puse la dispozitia traderilor prin licitatie, pentru ca nu se cunoaste cererea venita de pe pietele externe", spune Stelian Gal.
Compania studiaza metodele prin care ar putea atrage resurse suplimentare de pe piata de capital, respectiv pentru a face mai atractive titlurile pentru investitori.
"Analizam in prezent posibilitatile privind derularea unor operatiuni de capital, atat pentru finantare, dar avand in vedere si faptul ca investitorii sunt interesati ca Transelectrica sa fie reprezentata pe Bursa printr-un free-float mai mare", spune Razvan Purdila.
Unii analisti sunt de parere ca investitiile realizate de companie in acest an vor subtia buzunarul Transelectrica, cu efecte asupra cresterii cheltuielilor cu dobanzile la imprumuturi ce se vor resimti in diminuarea profitului. Compania este controlata de stat prin intermediul AVAS, care detine o participatie de 76,5%.
Actiunile Transelectrica au pierdut ieri 1,6%, acestea fiind tranzactionate la inchiderea sedintei la un pret de 48 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 1,05 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO