Burse - Fonduri mutuale

Transgaz a depăşit aşteptările analiştilor cu o creştere de 52% a profitului în trimestrul al treilea

Transgaz a depăşit aşteptările analiştilor cu o creştere de 52% a profitului în trimestrul al treilea

Autor: Adrian Ionut Cojocar

04.11.2011, 00:07 1123

Compania de transport al gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN) a raportat pe primele nouă luni ale anului un câştig net de 283,9 mil. lei (67,5 mil. euro), foarte apropiat de câştigul record înregistrat în acelaşi interval din 2010.

Câştigul net aferent perioadei iulie - septembrie s-a majorat cu 52,5%, ajungând la 28,7 mil. lei (6,7 mil. euro) după ce afacerile au înregistrat un avans de 11,9% şi s-au ridicat la 227,8 mil. lei (53,5 mil. euro). După primele trei trimestre afacerile Transgaz au fost mai mari cu 2,7%, respectiv de 940 mil. lei.

Creşterea profitului din primele nouă luni s-a datorat majorării consumului de gaze cu circa 5% faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv cu un volum de 434 milioane de mc de gaze.

Profitul înregistrat de Transgaz după primele nouă luni depăşeşte de peste două ori câştigul bugetat de companie pentru tot anul curent, de 123,9 mil. lei.

"Transgaz a raportat pe trimestrul trei un profit peste estimările noastre, cheltuielile cu mentenanţa fiind din nou sub aşteptări. Pe partea de costuri, cheltuielile cu prestaţiile externe, care includ în mare parte mentenanţa, sunt de 49 mil. lei, în linie cu cele de anul trecut, pe când noi estimam costuri de 70 mil. lei, dat fiind bugetul pe anul acesta care prevede cheltuieli de mentenanţă aproximativ duble faţă de anul trecut. De asemenea, compania a înregistrat câştiguri de 7 milioane de lei din reevaluarea conturilor de clienţi", spun analiştii casei de brokeraj Raif­feisen Capital & Investment.

La creşterea consumului de gaze din acest an a contribuit şi anul agricol foarte bun, care a dat de lucru producătorilor de îngrăşăminte chimice, aceştia numărându-se printre cei mai mari consumatori de gaze.

Grupul Interagro, al omului de afaceri Ioan Niculae, este al treilea mare client al Transgaz, cu care a încheiat recent un contract pe un an în valoare de 229 mil. lei. Interagro împreună cu E.ON Energie România Târgu-Mureş, GDF Suez Energie România şi Electrocentrale Bucureşti, contribuie cu circa 80% din afacerile companiei.

Azomureş Târgu-Mureş (AZO), un alt client important al Transgaz, şi-a majorat afacerile în prima jumătate a anului cu 61%, la circa 873 mil. lei (205 mil. euro).

Analiştii estimează că acţionarii Transgaz ar putea beneficia anul viitor de un randament consistent din dividende de peste 10%, aproape de două ori dobânda pe un an la bancă.

"Cred că dividendul pe care Transgaz l-ar putea acorda anul viitor acţionarilor se va situa în jurul nivelului de 22-25 lei/acţiune, însă depinde şi ce cheltuieli de mentenanţă va realiza compania în ultimele trei luni ale anului. Cred că Transgaz va avea un profit bun şi anul viitor pentru că va intra în funcţiune centrala pe gaze a Petrom, fapt ce va creşte cantitatea de gaze livrată. Anul viitor începe şi o nouă perioadă de reglementare şi conducerea va purta renegocieri cu ANRE. Nu mă aştept însă la o creştere prea mare de tarif pentru că Transgaz este o companie profitabilă", spune Iuliana Mocanu, analist la Raiffeisen Capital & Investment.

RCI are o recomandare de "menţinere" pe titlurile Transgaz Mediaş.

Transgaz dispunea la 31 septembrie de lichidităţi importante, în valoare de 537,2 mil. lei (circa 125 mil. euro), nivel de peste două ori mai ridicat faţă de începutul anului, când acestea se ridicau la 197,6 mil. lei (circa 46 mil. euro).

Pe de altă parte, datoriile pe termen scurt ale companiei s-au majorat cu 62% de la începutul anului, până la 580 mil. lei (135 mil. euro), în timp ce datoriile pe termen lung au rămas relativ constante. Creşterea datoriilor s-a datorat dividendelor pe care compania le are de acordat acţionarilor societăţii. Printre clienţii importanţi ai Transgaz din primul semestru al acestui an se mai numără Gazprom Export, OMV Petrom Gaz, Bulgargaz EAD, Electrocentrale Galaţi şi Conef Gaz - trader de gaze deţinut de ruşii de la Alro Slatina.

După anunţul rezultatelor financiare acţiunile Transgaz Mediaş au urcat pe bursă cu 1,7%, la un preţ de 213,5 lei/unitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO