Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii ceva mai multe pe Impact...si atat

29.07.2003, 00:00 9

Plictiseala care s-a instaurat de doua saptamani la Bursa de Valori a continuat si ieri, chiar daca lichiditatea a fost in crestere fata de sedintele anterioare.
Preturile primelor 20 de actiuni din punct de vedere al valorii tranzactiilor nu au fluctuat cu mai mult de 3% iar aproximativ o treime din lichiditate s-a datorat titlurilor Impact.
Actiunile companiei de constructii au fost implicate ieri in 146 de tranzactii in valoare de 5,38 miliarde lei, fiind cele mai cautate titluri de la Bursa de Valori datorita faptului ca ieri a fot ultima zi in care se mai puteau cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital prin acordarea de actiuni gratuite. In ciuda acestui fapt, pretul nu a mai crescut, cotatia de inchidere - 6.000 de lei, fiind cu doar 0,84% mai mare fata de sedinta anterioara.
Brokerii se asteapta ca astazi, fara sustinerea actiunilor gratuite, pretul titlurilor Impact sa scada cu aproximativ 40%.
 In afara de Impact, toate actiunile importante au traversat ieri inca o zi de acalmie.
Petrom a inchis sedinta la 1.380 de lei/actiune, pret nemodificat comparativ cu saptamana trecuta, Banca Romana pentru Dezvoltare a scazut cu 0,61% pana la 16.200 de lei iar Banca Transilvania a ramas nemiscata la 3.450 de lei.
La Petrom, tranzactiile zilei s-au realizat intre 1.370 de lei si 1.390 de lei/actiune iar valoarea tranzactiilor a fost de 1,66 miliarde de lei.
"Investitorii prezenti in piata sunt putini si chiar si acestia sunt in expectativa: in cazul Petrom se asteapta aprobarea strategiei pentru privatizare, in cazul SIF - informatii despre legea speciala iar bancile sunt la preturi apropiate de valoarea reala a actiunilor", spune Radu Popescu, trader la Romcapital Timisoara.
Aprobarea strategiei de privatizare a Petrom, care ar trebui luata in discutie in sedinta de Guvern de astazi, este asteptata de majoritatea brokerilor si investitorilor, fiind considerata evenimentul ce ar putea scoate Bursa din amorteala.
Aprobarea strategiei a fost amanata de mai multe ori in ultima luna, fapt care a dus la scaderea cotatiei Petrom de la 1.450 de lei la 1.380 de lei.
Societatile de Investitii Financiare au inregistrat ieri scaderi usoare: 1,59% pentru SIF Transilvania, 1,96% pentru SIF Moldova, tot 1,96% pentru SIF Oltenia.
SIF Banat-Crisana a inchis sedinta fara modificarea cotatiei.
O evolutie buna din punct de vedere al lichiditatii au avut-o ieri si actiunile producatorului de ambalaje M.J. Maillies Romania, care se afla pe un trend crescator de cateva luni. Daca in primavara acestui an titlurile erau cotate la 12.000 - 13.000 lei/actiune, in prezent pretul este de 16.000 de lei/actiune.
In sedinta de ieri, valoarea tranzactiilor cu actiuni Maillis a fost de 753,6 milioane lei, de cateva ori mai mare decat media obisnuita pentru aceste titluri. Pretul de inchidere a fost de 16.000 de lei, in crestere cu 0,96% fata de ziua anterioara.  



Piata Rasdaq
Argus Constanta, al doilea producator de ulei din Romania, a cunoscut in sedinta de tranzactionare de luni cea mai semnificativa crestere din ultimile saptamani, inregistrand o apreciere cu 11% a cotatiei medii.
Cresterea se datoreaza intentiilor societatii de a-sI majora capitalul social cu 3,6 mil $, prin incorporarea rezervelor (constituite din o parte a profitului anilor anteriori) si prin distribuirea de actiuni gratuite. Daca majorarea va fi aprobata, actualii actionari vor primi o actiune gratuita pentru fiecare trei detinute anterior.
Data de referinta pentru cei care vor beneficia de actiuni gratuite este 20 august.
In sedinta de luni au fost transferate 3.061 de actiuni Argus, reprezentand  un numar de 33 de tranzactii ce au totalizat 930 de milioane lei. Cotatia medie a oscilat intre un minim de 270.000 lei si un maxim de 315.000 lei/actiune, in timp ce ultimul pret al zilei a urcat la  300.000 lei/actiune.
Cea mai buna evolutie la categoria I a avut-o societatea Braiconf SA, a carui principal obiect de activitate il reprezinta fabricarea articolelor de incaltaminte. Braiconf, printre a carei actionari se numara Tidal Wave Trading LTD si PAS Brainconf, a inregistrat o apreciere a cotatiei medii cu 4,4%, pe fondul a 7 tranzactii in valoare de 645 de milioane lei. Capitalul social al societatii este de 7,4 mld. lei divizat in actiuni cu o valoare nominala de 1000 lei/actiune.
Sedinta de tranzactionare de luni s-a caracterizat printr-o lichiditate scazuta a actiunilor si printr-o evolutie usor negativa (0,06%) a indicelui Rasdaq Composit, care a ajuns la 1.142 puncte.
Anuntul privind rezultatele inregistrate de operatorul turistic Palace Sinaia in prima jumatate a anului nu a avut nici o influenta asupra pretului de tranzactionare, care a ramas constant la 2.700 lei/actiune. Compania a anuntat pentru primul semestru o cifra de afaceri de 22 de miliarde, in crestere cu aproape 18 mld. fata de 2002, insa sub cifrele estimate pentru acesta perioada.
La categoria de baza, titlurile companiei hoteliere Bucuresti Turism au facut ieri obiectul a patru tranzactii, in valoare de 540 milioane lei.
Evolutia pozitiva de la finele saptamanii trecute a fost confirmata si in sedinta de ieri, inregistrandu-se o apreciere cu 23,3% a cotatiei medii..
Pretul de tranzactie a evoluat intre 80.000 si 100.000 lei/actiune. Compania este detinuta in proportie de 70% de Domino International Hotels, in timp ce SIF Transilvania detine un pachet de 7,5% din actiuni. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO