Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţii cu FP la Depozitar cât toată Bursa

Autor: Roxana Pricop

15.11.2010, 13:07 33

Investitorii au luat cu asalt acţiunile Fondului Proprietatea,cuprinşi de febra instalării Franklin Templeton la cârma Fonduluişi de distribuirea unor dividende record de 1,1 mld. lei, şi autranzacţionat circa 8% din capitalul Fondului în ultimele douăluni.

Pe piaţa locală, tranzacţiile cu titluri FP se realizează prinintermediul Depozita rului Central, pe baza înţelegerilor dintrevânzători şi cum părători, având în vedere că Fondul nu este încălistat la Bursa de Valori Bucureşti.

În septembrie şi octombrie, investitorii au tranzacţionat 1,151miliarde de acţiuni prin intermediul Depozitarului Central,reprezentând 8% din capitalul Fondului, potrivit informaţiilorfurnizate de Depozitarul Central la solicitarea Fondului. La unpreţ mediu de 0,45 lei/acţiune, calculat de ZF în bazainformaţiilor disponibile în piaţă, valoarea tranzacţiilor seridică la peste 120 mil. euro.
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni FP este apropiată de valoarearulajului înregistrat de cele peste 70 de acţiuni tranzacţionate laBursa de Valori Bucureşti în valoare de 135,3 mil. euro.

Înfiinţat pentru a despăgubi persoanele ale căror proprietăţi aufost confiscate de regimul comunist, Fondul Proprietatea estecontrolat de statul român, a cărui participaţie a ajuns la 42,9%din capital la finele lunii octombrie, mai puţin cu 1,8% faţă demijlocul lunii septembrie. Restul de capital este deţinut de 4.762de persoane fizice şi juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24