Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii ridicate pe Arctic, dar pretul este la pamant

07.05.2001, 00:00 17



Brokerii se asteapta in acesta saptamana la noi cresteri ale societatilor de investitii financiare. In acelasi timp operatorii spun ca actiunile Arctic Gaiesti vor continua sa fie afectate de pierderile inregistrate in primul trimestru al anului.

Toate cele cinci SIF-uri au incheiat sedinta de vineri in crestere, acesta fiind a doua sedinta consecutiva de crestere. Indicele BET-FI, care reflecta evolutia acestor titluri, a inregistrat in ultima sedinta a saptamanii trecute o crestere de 1,68%, pana la 1.085 puncte.

"Cred ca actiunile SIF-urilor sunt singurele de la care se mai poate astepta o crestere. La preturile scazute la care sunt cotate acum volumul tranzactiilor este mic pentru ca nu prea sunt actiuni la vanzare" a declarat spentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la societatea de brokeraj BRD Invest.

SIF Muntenia a inregistrat cea mai mare crestere intre cele cinci SIF-uri, cotatia aceste societati incheiind sedinta la 465 lei/actiune, in crestere cu 2,4% fata de sedinta precedenta.

Valoarea tranzactiilor a fost de 207 milioane de lei, fiind vandute si cumparate 450.136 actiuni, la preturi situate intre 436 si 435 lei/actiune.

SIF Banat Crisana a incheiat vineri la 489 lei/actiune, in crestere cu 1,2% fata de sedinta precedenta.

SIF Moldova a incheiat sedinta de vineri la 395 lei/actiune, in crestere cu 1,3% fata de sedinta precedenta in timp ce SIF Oltenia a urcta cu 1,7%, pana la 469 lei/actiune. SIF Transilvania, societatea cu cea mai buna cotatie dintre cele cinci SIF, a urcat cu 1,5%, pana la 660 lei/actiune.

Actiunile fabrcii de frigidere Arctic au deschis sedinta de vineri la 600 lei/actiune, pretul coborand pana la minimul de 590 lei/actiune. La inchidere pretul de referinta a fost stabilit la 620 lei/actiune, cu 20 de lei mai mult fata de sedinta precedenta.

Cotatia Arctic se afla intr-o cadere sustinuta fata de jumatatea lunii trecute. Societatea anuntat pentru primele trei luni ale anului pierderi de 18 miliarde de lei.

Actiunile Alro Slatina s-au miscat in sedinta de ieri intre 21.400 si 21.900 lei/actiune, in timp ce valoarea tranzactiilor a fost de numai 70 milioane de lei. Cotatia de referinta a fost stabilita la 21.500 lei/actiune, in scadere cu 2,3% fata de sedinta precedenta.

Actiunile Azomures au reusit o usoara crestere in ultima sedinta a saptamanii trecute. Ultima tranzactaie cu titlurile Azomures a fost incheiata la 680 lei/actiune, in crestere cu 3% fata de sedinta precedenta. Acesta variatie pozitiva vine dupa ce miercuri titlurile Azomures au cazut cu 15%.

Brokerii spun ca pretul actiunilor Azomures a scazut din cauza iesirii speculatorilor de pe acesta actiune, cursul ramanand sa fie sustinut doar de jucatorii mari de pe Azomures, care au intrat doar cand pretul a coborat sub 600 de lei.

Actiunile Oltchim Ramnicu Valcea au fost cotate vineri la 650 lei/actiune, in scadere cu 3% fata de sedinta precedenta. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 106 milioane de lei, operatiunile derulandu-se la preturi situate intre 630 si 730 lei/actiune.



Piata RASDAQ a inchis saptamana in scadere la nivelul general al preturilor, pe o lichiditate ridicata, sustinuta de trei tranzactii speciale. Indicele RASDAQ a scazut, vineri, cu 0,29%, pana la 735,43 puncte, insa pe ansamblul saptamanii a inregistrat o crestere usoara, cu 0,1%.

Valoarea tranzactiilor incheiate in aceasta sedinta a fost de 13,4 miliarde de lei, din care peste trei sferturi s-a realizat in cadrul a trei tranzactii speciale.

Cea mai tranzactionata societate continua sa fie Petrom Aviation, pentru titlurile careia au fost realizate 25 de transferuri, cu un volum de 91.563 actiuni. Pretul actiunilor a inregistrat o usoara crestere, de 0,9%, dupa ce in sedinta de joi a scazut cu 11,2%. Brokerii spun ca jocurile pe actiunile Petrom Aviation sunt facute doar de trei cumparatori.

Pentru titlurile emise de Agroindustriala Bacau s-a efectuat o tranzactie speciala cu un pachet de 73.124 actiuni, reprezentand 24,7% din capitalul societatii. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 5,19 miliarde de lei.

Tot printr-o tranzactie speciala au fost transferate 181.728 actiuni ale societatii Suinprod aercaia, in valoare de 2,4 miliarde de lei. Cea de a treia tranzactie speciala s-a realizat pentru 15.000 de actiuni ale Hermes Bistrita, la o valoare de transfer de 2,49 miliarde de lei.

Pentru societatea Cioplea Predeal, societate care activeaza in sectorul hotelier, au fost raportati, vineri, trei noi actionari semnificativi, persoane fizice, care detin impreuna 44,03% din capitalul social.

In aceasta sedinta pretul actiunilor a crescut cu 9,29%, fiind incheiate trei tranzactii cu un volum de 207.533 actiuni, in valoare totala de 605 milioane de lei.

Valoarea totala a tranzactiilor efectuate in aceasta saptamana s-a ridicat la doar 30,1 miliarde de lei, fata de 57,9 miliarde de lei realizate saptamana trecuta, datorita faptului ca in primele doua zile ale saptamanii nu au fost sedinte de tranzactionare.

Mai mult de jumatate din valoarea tranzactiilor s-a realizat, insa, in cadrul unor tranzactii speciale sau inchideri de oferte publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24