Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţii speciale de 4 mil. euro cu 8,8% din Oltchim Râmnicu-Vâlcea pe Bursă

Tranzacţii speciale de 4 mil. euro cu 8,8% din Oltchim Râmnicu-Vâlcea pe Bursă

Autor: Adrian Cojocar

05.04.2011, 16:42 24

Astăzi s-au tranferat pe Bursă prin intermediul unor tranzacţiide tip deal pachete de acţiuni ce cumulau 30,2 mil. de titlurireprezentând 8,8% din capitalul Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

Tranzacţiile au cumulat 13,6 mil. lei şi s-au realizat la un preţde 0,45 lei/acţiune.

SIF Oltenia deţinea conform ultimelor raportări 6,5% dinacţiunile Oltchim, în timp ce nemţii de la PCC controlează 12,1%din companie.

Oltchim este controlată de stat prin intermediul MinisteruluiEconomiei care deţine 54,8% din acţiuni.Titlurile Oltchim au fostcele mai speculate, astăzi realizându-se peste 620 de tranzacţii peacest emitent, mai multe decât cele cu titluri SIF Oltenia, caresunt de obicei cele mai tranzacţionate titluri de pe Bursă.

Acţiunile Oltchim Râmicu Vâlcea (OLT), cea mai importantăunitate petrochimică din România, s-au aflat în centrul atenţieiinvestitorilor pe Bursă în ultima perioadă, care au urcat preţuldin piaţă al acestor titluri cu peste 125% în mai puţin de douăluni.

Creşterile au fost alimentate pe Bursă de speculaţiile privindînceperea procesului de privatizare a companiei de către stat.

Guvernul s-a angajat ca până în luna august să desemneze unconsultant de talie internaţională pentru a pregăti privatizareaOltchim, urmând ca licitaţia pentru vânzarea companiei să aibă locundeva la mijlocul anului 2012.

Cu toate acestea, singurii investitori interesaţi deprivatizarea Oltchim în ultimii ani au fost nemţii de la PCC, caredeţin 12,1% din acţiunile Oltchim, dar care sunt în război de maimult timp cu conducerea companiei şi care şi-au atras antipatii şidin partea reprezentanţilor statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24