Burse - Fonduri mutuale

Turbulenţe la Paris, Frankfurt şi New York, dar bursa de la Bucureşti rezistă

Turbulenţe la Paris, Frankfurt şi New York, dar bursa de la Bucureşti rezistă

Autor: Stefan Musgociu

24.04.2012, 00:06 1221

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 0,9% (indicele BET-C), influenţată de pieţele externe, care au înregistrat ieri scăderi puternice. Indicii burselor din Franţa şi Germania aveau scăderi de peste 3% la ora închiderii şedinţei de la Bucureşti, iar bursele americane au deschis cu scăderi de peste 1%.

Atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni, astfel că la închi­derea pieţei principale doar opt ac­ţiuni înregistrau rulaje de peste 500.000 de lei.

"Chiar dacă vedem scăderi abrup­te pe bursele internaţionale, piaţa locală rezistă destul de bine, deoarece sunt unele acţiuni care oferă un di­vi­dend foarte bun, iar o mare parte din­tre companii nu mai prezintă in­teres pentru investitori. Din aceste mo­tive nu vedem o corelare foarte fidelă cu pie­ţele externe indiferent ce s-ar în­tâm­pla. Lipsa investitorilor străini aduce apatia în rândul celor locali", a decla­rat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La închiderea pieţei principale, in­di­cele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,69%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,34% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prietatea, a coborât cu 1,09%. Ac­ţiunile SIF Muntenia şi SIF Oltenia au fost singurele care au încheiat în creş­tere, cu 0,67% şi respectiv cu 0,46%.

Indicele extins al Bursei BET-XT era în scădere cu 0,63%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 27,3 mil. lei (6,2 mil. euro), sumă cu 39% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de aproape 45 mil. lei (10,3 mil. euro). Lichiditatea de luni a fost aco­perită în proporţie de 58% de un deal cu 0,057% din acţiunile BRD (4,2 mil. lei), două tranzacţii negociate cu ti­tluri SIF Oltenia (3,9 mil. lei) şi de ope­ra­ţiu­nile cu acţiunile FP (7,8 mil. lei).

Top câştigători şi perdanţi la bursă

"Momentan vedem interes pun­c­tual în special pe concentrarea de pa­chete, dar nu putem vorbi despre un trend conturat în piaţă. Nu văd acum un catalizator determinant pentru un nou trend pozitiv, iar aşteptările mai mari sunt pentru o corecţie semnifi­ca­ti­vă a pieţei după ce vor trece datele de înre­gistrare pentru dividende", a spus Necula.

Deal-ul cu acţiuni BRD a fost reali­zat la 10,56 lei, cu 0,09% peste ni­velul de vineri. Pe piaţa principală, ti­tlu­rile băncii au avansat cu 0,47%, la 10,6 lei, şi au consemnat un rulaj de doar 398.000 de lei.

În acelaşi timp, tranzacţiile nego­ciate cu acţiunile SIF Oltenia au fost efectuate la 1,3 lei, preţ cu 0,46% peste nivelul de vineri, iar pe piaţa prin­ci­pa­lă cotaţia a crescut cu 0,46%, la 1,3 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cu­mulat 1,4 mil. lei.

Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,5355 lei, preţ cu 2,64% sub nivelul de vineri.

"Rezultatele financiare ale com­pa­niilor nu cred că vor influenţa decât pun­ctual acolo unde vedem într-adevăr un rezultat deosebit. Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani, nu cred că va fi un trend declanşat de re­zul­tate, iar o posibilă încetinire a eco­no­miei se va reflecta în bilanţurile tri­mes­triale viitoare", a mai spus Necula.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile SIF Moldova (SIF2), pentru care marţi este ultima zi în care mai poartă dividende. Fiecare acţiune SIF2 oferă un dividend brut de 0,22 lei, adică un randament de 16,8%, raportat la preţul de luni de 1,31 lei. Începând de miercuri, acţiunile SIF2 nu vor mai avea dividend şi este de aşteptat ca preţul să scadă sub 1,10 lei (scad cu valoarea dividendelor).

  • Acţiunile OMV Petrom (SNP), în condiţiile în care grupul OMV publică marţi raportul preliminar privind activitatea în primul trimestru al lui 2012. Rezultatele financiare ale Petrom pe T1 vor fi publicate pe 9 mai.

  • Carbochim Cluj (CBC) şi Vae Apcarom Buzău (APC) au astăzi adunările generale ale acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO