Burse - Fonduri mutuale

Turcii promit investitii de peste 200 mil. euro la Azomures

24.02.2010, 23:00 66

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures (AZO) dinTargu-Mures, controlat de cinci oameni de afaceri turci, prinintermediul firmei americane Eurofert Investments, a publicat ieriun plan de investitii de 278 mil. dolari (205 mil. euro) pentrumodernizarea instalatiilor si constructia unei centraleelectrice.

De la privatizare, in 1998, si pana in prezent, compania spuneca a realizat investitii de 65 mil. dolari.

Compania a demarat deja investitii de 22 mil. dolari pentruinaltarea cosurilor de evacuare a gazelor cu circa 30 de metri, invederea reducerii poluarii, si implementarea unor noi tehnologii degranulare sau solidificare la instalatia de azotat de amoniu III sila cea de ingrasaminte complexe. Compania a fost amendata anultrecut cu 150.000 de lei (35.000 de euro) de Garda de Mediu pentrudepasiri ale concentratiei de amoniac in aer, insa a contestatamenzile.

Alt proiect, estimat la 116 mil. dolari, vizeaza modernizareainstalatiilor de amoniac si a instalatiei de uree pentru reducereaconsumului de gaz, energie electrica si abur de inaltapresiune.

"In vederea realizarii acestei investitii au fost dejaidentificate tehnologiile si furnizorii, societatea fiind instadiul de semnare a contractului de imprumut necesar finantarii.Perioada estimata pentru finalizarea investitiei este de 24 de lunide la semnarea contractelor", au precizat reprezentantiiAzomures.

Combinatul intentioneaza sa construiasca o centrala electrica deco-generare pentru asigurarea necesarului de abur si producerea acirca 120 MW de electricitate, din care 45 MW pentru necesarulpropriu, costul estimativ al proiectului fiind de 140 mil.dolari.

Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 743,3milioane de lei (175,4 mil. euro), in scadere cu 35% fata de 2008,si un profit net de 2,4 milioane de lei (0,57 milioane de euro), de20 de ori mai mic. Combinatul avea la finele anului datorii de 125de milioane de lei (30 mil. euro) si capitaluri proprii de 393 demilioane de lei (94 mil. euro).

Capitalizarea companiei este de 40 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO