Burse - Fonduri mutuale

Un fost trader din SUA, arestat pentru fraudă în tranzacţii de peste 1 mld. dolari cu acţiuni Apple

Un fost trader din SUA, arestat pentru fraudă în...

Autor: Marius Oncu

05.12.2012, 11:45 1015

David Miller, 40 de ani, s-a predat FBI în Bridgeport, Connecticut, şi a fost acuzat de fraudă în legătură cu tranzacţii care au avut loc la 25 octombrie, ziua în care Apple a raportat rezultate financiare, scrie Financial Times.

Potrivit acuzaţiilor, Miller a încercat să obţină profit personal de pe urma unor tranzacţii care au lăsat compania de brokeraj cu peste 1,6 milioane de acţiuni Apple. În încercarea de a se proteja împotriva declinului cotaţiei Apple, Miller s-ar fi angajat într-o strategie de hedging înşelând un alt broker.

"Acest acuzat a orchestrat achiziţia neautorizată de acţiuni Apple în valoare de circa 1 miliard de dolari în cadrul unei scheme de îmbogăţire rapidă care a dat greş, cauzând pierderi importante companiei unde lucra", a afirmat procurorul districtului Connecticut, David Fein.

Rochdale a înregistrat pierderi de 5 milioane de dolari după ce a lichidat rapid poziţiile în acţiuni Apple. Pierderea a lăsat compania cu un deficit de capital pe care trebuie să-l acopere.

Miller ar fi prezentat întreaga tranzacţie drept o comandă a unui client. Acţiunile în valoare de 1 miliard de dolari au fost acumulate pe parcursul zilei de 25 octombrie.

"Planul a fost gândit să genereze profit prin vânzarea acţiunilor Apple după ce compania ar fi anunţat rezultatele mai târziu în ziua respectivă. Dar după anunţul rezultatelor, preţul acţiunilor a scăzut", se arată în plângerea împotriva lui Miller.

Traderul a afirmat ulterior că a cumpărat din greşeală 1,625 milioane de acţiuni Apple faţă de 1.625 acţiuni cât ar fi vrut de fapt clientul.

Pentru strategia de hedging, Miller a cerut unei alte companii de brokeraj, unde a afirmat că-şi părăseşte actualul loc de muncă, să vândă în numele său 500.000 de acţiuni Apple. Traderul a închis această poziţie în ziua următoare în profit, ca urmare a declinului acţiunilor.

Dacă va fi găsit vinovat, Miller riscă 20 de ani de închisoare. Fostul trader a fost eliberat pentru o cauţiune de 300.000 de dolari de un judecător federal din Connecticut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24