Burse - Fonduri mutuale

Un grup de romani care detin 5% din RRC cer membru in conducere

10.09.2009, 17:33 18

Un grup de actionari romani ai Rompetrol Rafinare (RRC), caredetin 5% din capitalul companiei, au trimis ieri o solicitareConsiliului de Administratie al societatii pentru alegereaadministratorilor prin metoda votului cumulativ.

KazMunaiGaz controleaza prin intermediul Rompetrol Group circa75,3% din actiunile Rompetrol Rafinare si urmeaza sa faca o ofertapentru preluarea pachetelor minoritarilor.

Grupul de investitori minoritari au mai cerut auditoruluisocietatii sa intocmeasca un raport de audit referitor la toateactele juridice dintre societate si administratorii, angajatii siactionarii care detin controlul Rompetrol Rafinare, precum si cupersoanele afiliate acestora, contracte incheiate incepand cu 2007si pana in prezent.

"Solicitarea a fost determinata de suspiciunile existente fatade relatiile dintre societate si grupul actionarului majoritar,derulate pe parcursul ultimelor exercitii financiare, culminand cumajorarile de capital aprobate in ultima adunare generalaextraordinara", spun acestia.

Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat in luna iulie majorareacapitalului a doua subsidiare, Rompetrol Downstream si RompetrolPetrochemicals, cu suma de 630 de milioane de lei (148 de milioanede euro) si respectiv 244,9 milioane de lei (57,6 milioane deeuro), prin compensarea unor creante.

Reprezentantii companiei au justificat aceste majorari prinfaptul ca ar sustine planurile de dezvoltare ale subsidiarelor,Rompetrol Downstream fiind divizia de distributie a carburantilordin grupul Rompetrol, iar Rompetrol Petrochemicals deruleazaactivitati in sectorul petrochimic.

Compensarea creantelor in valoare de 200 mil. euro de catreRompetrol Rafinare vine in contextul in care firma este la randu-iputernic indatorata, datoriile totale ale companiei ridicandu-se la30 iunie la 3,2 mld. lei (760 mil. euro) si a generat pierderi de261 mil. lei (62,1 mil. euro) in primul semestru.

"Grupul de investitori este constituit in vederea rezolvariiproblemelor specifice mentionate (consiliu administratie, votcumulativ, audit). Fiecare investitor are o strategie individualareferitor la investitiile in respectiva companie", au explicatreprezentantii grupului de investitori minoritari.

Identitatea investitorilor care alcatuiesc acest grup nu a fostfacuta publica. Printre investitorii locali care au pachetesemnificative la RRC se numara senatorul UDMR Attila Verestoy, caredetinea in iunie circa 1,5% din actiuni. Intrebati dacaintentioneaza sa participe la oferta de preluare, acestia auspecificat faptul ca oferta se afla intr-un stadiu "ipotetic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24