Burse - Fonduri mutuale

Unde trebuia să-ţi pui banii la începutul anului ca să-i dublezi?

Unde trebuia să-ţi pui banii la începutul anului ca să-i dublezi?

Autor: Adrian Ionut Cojocar

01.12.2011, 23:04 4123

Cei care ar fi mizat la începutul anului pe titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) s-ar fi bucurat în prezent de un câştig de 489%, creştere bazată în principal pe anunţul de scoatere la pri­vatizare a companiei şi in­­te­resul manifestat de ru­­şii de la TISE de a pre­lua com­­binatul chimic. Pu­ţini investitori au anti­ci­pat însă creşterea în con­diţiile în care combi­na­tul înregistrase pierderi ma­jore în anii precedenţi.

Anul 2011 a mers cum nu se poate mai bine pen­tru producătorul de în­gră­şăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO), ale cărui acţiuni au adus investitorilor un câştig de 183% în primele 11 luni. Recolta bo­gată din acest an a majorat puternic vânzările şi profitul companiei, iar anun­ţul privind preluarea Azomureş de către grupul Ameropa a trimis la cer cotaţia acţiunilor combinatului chimic.

Evoluţia de anul acesta a acţiunilor Azomureş nu a fost chiar o surpriză având în vedere performanţele acestor titluri din anii precedenţi, care au adus randamente de 81,3% şi respectiv 70,8% în 2009 şi 2010.

Cine anticipa din timp boomul din sec­to­rul agricol de anul aces­ta putea miza şi pe ti­tlu­rile producătorului de ma­şini agricole Me­ca­­nica Ceahlău (MECF) şi ale producătorului de piese pentru maşini agricole Mefin Sinaia (MEF), care au crescut pe bursă cu 58% şi, respectiv, 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO