Burse - Fonduri mutuale

Investitorii fug de acţiunile româneşti în ciuda optimismului de afară

Investitorii fug de acţiunile româneşti în ciuda optimismului de afară

Investitorii fug de acţiunile româneşti în ciuda optimismului de afară

Autor: Stefan Musgociu

29.11.2011, 00:07 1116

Acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP) au scă­zut luni cu 3% şi au înregistrat cel mai redus nivel de la lis­ta­rea la BVB, într-o piaţă în care co­recţiile titlurilor FP şi BRD au dus indicele general BET-C la minimul ultimelor 25 de luni. Aceasta deşi la închiderea bursei acţiunile europene creşteau în medie cu circa 4%. "Problema este că deocamdată nu vedem interes nici pentru «blue chips»-uri, care se află încă la niveluri atractive. Acţiunile FP, Petrom sau Banca Transilvania se tranzacţionează în apro­pierea minimelor din acest an. Este destul de clar că evoluţia pieţelor internaţionale nu ne-a mai influenţat atât de mult în ultima perioadă, numărul de investitori activi este foarte mic, iar o mişcare puternică pe un simbol sau un segment de bursă mobilizează o mare parte a resurselor din piaţă", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

După ora 14:30, indicele general, BET-C, a coborât sub nivelul de vineri.

Titlurile BRD au coborât cu 5,43%, după ce vineri au urcat cu 3,69%, iar acţiunile FP au scăzut cu 3,01%. Astfel, la finalul zilei, indicele BET-C se plasa cu 1,42% sub nivelul de vineri şi la cel mai redus nivel de după 2 octombrie 2009.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

"A fost o zi de tatonare. Incer­titudinea din piaţă s-a văzut din fluctuaţiile ample venite pe volume mici. Un investitor de talie medie n-ar fi putut să îşi vândă o mare parte din poziţie la preţurile de dimineaţă şi nici să cumpere foarte mult în a doua parte, când bursa a trecut pe minus", a spus Constantinescu.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,34%. În aşteptarea dezbaterilor în plenul Camerei Deputaţilor pe tema creşterii pragului de deţinere de la 1% la 5% din titluri, acţiunile a trei dintre SIF-uri au scăzut cu până la 1,5%.

"Atmosfera pe SIF-uri este destul de tensionată, în condiţiile în care se pare că mulţi investitori au pariat deja de săptămâna trecută pe un rezultat în cazul votului din camera inferioară a Parlamentului. Creşterile din ultima perioadă de pe SIF-uri acoperă o parte din efectul pe care l-ar avea ridicarea pragului, iar o amânare sau, mai grav, un vot negativ ar duce la o nouă corecţie pe aceste simboluri. Cred că pe SIF-uri asistăm la un joc de poker, o mare parte din investitori fiind deja «all in» (cu toţi banii investiţi - n. red.)", a afirmat traderul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 48,6 milioane lei.

"Este posibil ca în decembrie să asistăm la creşteri pe pieţele inter­naţionale, pe 16 fiind data la care contractele derivate pe acţiuni şi indicii din toată lumea vor ajunge la scadenţă. Această scadenţă ar trebui să închidă poziţiile speculative deschise în ultima perioadă, iar după direcţia în care au mers pieţele globale în ultimele săptămâni, ar trebui să asistăm la marcări de profituri din partea celor care au pariat pe scăderi în principal pe bursele din zona euro. De obicei, managerii de portofoliu încearcă să-şi înfrumuseţeze randamentele, crescând pe final de an preţul acţiunilor pe care le deţin", a conchis traderul.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), după ce acestea au atins ieri cel mai mic nivel de la listarea fondului pe bursă, în data de 25 ianuarie 2011. Titlurile au scăzut ieri cu 3%, iar în ultima săptămână s-au depreciat cu 7,7%.

  • Acţiunile Unirea Shopping Center Bucureşti (SCDE), care deţine magazinul cu acelaşi nume din centrul Capitalei. Firma şi-a publicat indicatorii financiari de la finalul trimestrului al treilea, care arată indicatori în scădere.

  • Evoluţia pieţelor internaţionale, în condiţiile în care piaţa americană a deschis ziua cu o apreciere puternică, de 3,3% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră indicii europeni consemnau aprecieri de peste 4%. Indicele DAX urca cu 4,7%, iar cel francez CAC 40 adăuga 5,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO