Burse - Fonduri mutuale

Ungurii de la Concorde Securities s-au înregistrat oficial în sistemul bursei de la Bucureşti

Ungurii de la Concorde Securities s-au înregistrat...

Autor: Roxana Pricop

05.05.2015, 00:03 171

Depozitarul Central a anunţat ieri că a admis firma maghiară de brokeraj Concorde Securities, care administrează investiţiile din Europa Centrală şi de Est ale fondului suveran al Norvegiei, să activeze în calitate de participant la sistemul de compensare – decontare şi registru pe bursa de la Bucureşti.

Astfel, brokerul va putea intermedia direct tranzacţii la bursa din Bucureşti, în baza paşaportului european, fără a fi necesară deschiderea unui sediu local. Concorde Securities este al şaselea membru străin al bursei de la Bucureşti. Cei mai activi sunt brokerii de la Wood&Co din Cehia, care şi-au deschis recent un birou la Bucureşti, după aproape opt ani în care au operat „de la distanţă“. Ultimii intraţi pe bursa de la Bucureşti sunt brokerii de la Ipopema Securities din Polonia.

Firma maghiară funcţionează asemenea unei case de investiţii: are divizie de brokeraj prin care este membru şi al burselor din Varşovia şi din Frankfurt.

Anul trecut, Concorde a intermediat tranzacţii de un miliard de euro pe 30 de burse străine, inclusiv România. Concorde operează şi o divizie proprie de asset management cu active de 1,6 miliarde de euro şi un departament de corporate finance.

Prin divizia de asset management, Concorde gestionează investiţiile de ordinul a câteva sute de milioane de euro din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, ale fondului suveran al Norvegiei, printre cele mai mari din lume. Pe bursa de la Bucureşti, fondul norvegian are investiţii de 115 milioane de euro.

Într-o conferinţă de presă organizată pe 18 martie, cu prilejul intrării pe piaţa locală, György Jaksity, cofondator şi preşedinte al Concorde Securities, declara că „putem investi pe bursa de la Bucureşti o cantitate nelimitată de bani“.

După primele patru luni din an, firma de brokeraj Swiss Capital se menţine pe primul loc în topul brokerilor de acţiuni de la bursa din Bucureşti, fiind urmată la scurtă distanţă de casa cehă Wood&Co, care intermediază răscumpărările de acţiuni ale Fondului Proprietatea. Pe piaţa de acţiuni, brokerii de la Swiss Capital au intermediat tranzacţii de 1,179 miliarde de lei (265 mil. euro) după primele patru luni, echivalente unei cote de piaţă de 20,99%. Urmează firma Wood&Co cu rulaje cu acţiuni intermediate în valoare de 1,156 miliarde de lei (262 mil. euro) şi o cotă de piaţă de 20,58%. Pe locul al treilea se situează Raiffeisen Bank cu tranzacţii în valoare de 712 milioane de lei.

Casa maghiară de brokeraj Concorde Securities, care administrează investiţiile din Europa Centrală şi de Est ale fondului suveran al Norvegiei, printre cele mai mari din lume, s-a înregistrat ca membru al bursei de la Bucureşti, mişcare prin care vrea să crească expunerea clienţilor săi pe piaţa locală de acţiuni.

Intrarea în România a celui mai mare broker independent din Ungaria, cu rulaje intermediate cu acţiuni de 1,9 miliarde de euro pe bursa din Budapesta în 2014, are loc într-un context în care lichiditatea scăzută a bursei de la Bucureşti a decimat firmele de brokeraj în ultimii ani.

După primele două luni din acest an, firma cehească Wood&Co conduce în topul celor mai mari brokeri de acţiuni de la bursa din Bucureşti. Spre comparaţie, cel mai mare broker local din 2014, Raiffeisen Bank, a intermediat tranzacţii de 1,4 miliarde de euro, din care o treime reprezintă oferta publică iniţială derulată de Electrica.

„Pe contul de house avem trei miliarde de euro, alături de aceşti bani administrăm conturile clienţilor proprii de private banking. În plus, avem mandat de administrare a investiţiilor fondului suveran al Norvegiei. Putem investi pe bursa de la Bucureşti o cantitate nelimitată de bani“, a spus György Jaksity, cofondator şi preşedinte al Concorde Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO