Burse - Fonduri mutuale

Valoarea Bursei de la Bucuresti s-a dublat: 236 mil. euro

14.03.2008, 19:26 14

Ultimele tranzactii realizate cu actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ridica valoarea companiei BVB SA intre 210 si 236 mil. euro, in crestere cu aproape 100% comparativ cu valoarea de la jumatatea anului trecut, potrivit datelor disponibile pe Bursa.
Transferurile s-au realizat la preturi de 160 si 177 lei/actiune, fata de circa 90 lei/actiune in luna iulie. In aceasta perioada, majoritatea actiunilor de pe Bursa si-au injumatatit valoarea pe fondul crizei internationale.
In ultimele luni, lichiditatea titlurilor BVB a crescut semnificativ, iar interesul pentru achizitia unor pachete de actiuni BVB creste.
Societatea de brokeraj WBS Romania, controlata de Cristian Sima, a vandut un pachet de 60.000 de actiuni BVB la pretul de 160 lei/actiune. Pachetul reprezinta 1,21% din capitalul social al BVB, suma incasata de WBS fiind de aproape 2,6 mil. euro. "Am gasit cumparator pentru toate actiunile", a declarat Sima pentru ZF, fara a preciza insa cine sunt cumparatorii. Tranzactiile nu au fost inregistrate inca la Bursa, potrivit reprezentantilor BVB.
Sima a cumparat in vara anului trecut circa 20.000 de actiuni de la societatea de brokeraj Mobinvest din Oradea, la pretul de 90 lei/actiune. Transferul titlurilor a fost blocat insa de BVB din cauza existentei unui sechestru asigurator asupra actiunilor respective, situatia lor fiind inca incerta.
O alta oferta de actiuni BVB a fost cea a societatii de brokeraj Dorinvest, care a scos la vanzare un pachet de 1.756 de actiuni la pretul de 177 lei/actiune.
"Am vandut circa 1.400 de actiuni, cumparatorii fiind 32 de persoane fizice, in special brokeri. Am primit insa oferte de la SSIF-uri importante pentru un pachet mai mare de actiuni si banuiesc ca in spatele lor se afla companii importante", a declarat Dorin Dobre, proprietarul Dorinvest.
Pretul mai ridicat include insa si prima pe care unii investitori sunt dispusi sa o plateasca pentru a intra in actionariatul BVB, actionarii actuali avand drept de preemtiune.
Banca de investitii americana Morgan Stanley a fost in ultima perioada unul dintre principalii cumparatori de actiuni BVB, achizitionand 1,5% din actiuni in urma a doua tranzactii realizate in ultimele luni, insa nu are drept de vot pentru aceste actiuni in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor. Morgan Stanley detine direct si indirect, prin intermediul HTI Valori Mobiliare, circa 4,5% din actiunile BVB.
Potrivit estimarilor din piata, BVB a obtinut anul trecut un profit net de peste
30 mil. lei (9 mil. euro), dublu fata de 2006, cand a raportat un castig de 15,5 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24