Burse - Fonduri mutuale

Vanzatori putini si cresteri usoare la inchidere

20.10.2006, 18:59 15

Bursa a revenit pe crestere usoara ieri, anuland scaderile din sedinta precedenta, insa lichiditatea a avut de suferit, rulajul pietei fiind cel mai scazut din ultimele saptamani. Brokerii spun ca volumele mai reduse au fost cauzate de reticenta la vanzare a jucatorilor din piata.
"Pe analiza tehnica era indicata o oarecare slabiciune a trendului de crestere in debutul sedintei, insa cumparatorii au revenit in piata. Atat timp cat vanzatorii sunt nehotarati, cumparatorii sunt aceia care au de castigat", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
"Probabil, investitorii nu s-au mai panicat la vederea unor cotatii in scadere pe Bursa si cea mai mare parte si-au retras ordinele la vanzare in sedinta de azi (ieri - n.red.), interesul la cumparare fiind in continuare unul ridicat", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
SIF-urile inregistrau scaderi de peste 1% in debutul sedintei, piata stabilizandu-se treptat, cele mai multe dintre cotatiile titlurilor lichide revenind pe plus pana la final.
"Vanzatorii au testat piata la deschidere, insa, in momentul in care au vazut ca cererea este una crescuta, prezenta acestora in piata s-a redus treptat, fapt ce a lasat loc la cresteri", precizeaza Marcel Murgoci.
Indicele BET si BET-FI au inchis in urcare cu 0,6%, respectiv 0,8%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, care au castigat 1%, pe un rulaj de 1,8 mil. euro (6,3 mil. lei).
Titlurile Bancii Transilvania au castigat 1%, pe un rulaj de 1,17 mil. euro (4,1 mil. lei), in timp ce actiunile Petrom au stagnat la nivelul pietei, pe un rulaj destul de scazut. Titlurile BRD si cele ale Transelectrica au inregistrat scaderi de pana la 1%. Actiunile Impact Bucuresti au castigat aproape 2%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,27 mil. euro (0,96 mil. lei).
Brokerii se arata in continuare optimisti in ceea ce priveste evolutia pe termen mai lung a Bursei.
"Cresterea economica puternica, integrarea in UE si zvonurile cu privire la faptul ca mai multe fonduri sunt interesate sa investeasca pe piata noastra ma indreptatesc sa cred ca Bursa se va mentine pe crestere, chiar si in conditiile in care multe dintre companiile listate si-au atins sau chiar depasit nivelele de pret corecte", spune Adrian Ceuca.

Actiunile SIF Oltenia au castigat ieri 1,3%, acestea fiind si cele mai tranzationate din piata, cu un rulaj de peste 1,8 mil. euro (6,3 mil. lei). Aceste titluri si-au pastrat ritmul de crestere de la inceputul lunii iulie, cursul SIF Oltenia apreciindu-se cu circa 80% in aceasta perioada. SIF Oltenia a inregistrat in primele noua luni cel mai ridicat profit dintre SIF-uri, cu un castig de 26,4 mil. euro (93,47 mil. lei) si reprezentantii acesteia estimeaza ca vor atinge 100 mil. lei profit pana la sfarsitul anului. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au atins un prag minim de 3,16 lei/actiune, pentru ca pe parcursul sedintei sa revina si sa inchida pe maxim, la 3,24 lei/actiune.

Titlurile Impact au facut joi obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 0,27 mil. euro (0,96 mil. lei), pe fondul unei aprecieri a cursului cu aproape 2%. "Actiunile societatii sunt singurele pe acest domeniu tranzactionate la Bursa, iar investitorii si-ar putea manifesta interesul in vederea diversificarii portofoliului. Cu toate acestea, compania a dezamagit unii din actionari, dupa ce pana acum doi ani ii obisnuise cu acordarea de actiuni gratuite si alte beneficii de acest gen. De altfel, nici rezultatele raportate nu au fost extraordinare, insa in viitorul apropiat ar putea inregistra un reviriment", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la EstInvest.

Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au inregistrat un avans de 4%, pe un rulaj totusi scazut, de circa 34.000 de euro (0,12 milioane de lei). "Probabil, acel investitor care a achizitionat pachete importante din companie saptamana trecuta a intrat direct pe piata pentru a-si majora participatia in cadrul societatii", este de parere Marcel Murgoci. Cursul Socep s-a apreciat cu circa 20% saptamana trecuta pe fondul unor rulaje ridicate, pretul revenind ieri in apropierea maximelor. Pe parcursul sedintei, actiunile Socep Constanta au urcat pana la un maxim de 0,212 lei/actiune, pentru ca la inchidere sa fie tranzactionate la un pret de 0,209 lei/actiune.

Titlurile Comvex Constanta au facut obiectul unor tranzactii ridicate prin care s-au transferat 70.100 de actiuni, reprezentand circa 1,58% din capitalul social al companiei. Valoarea pachetelor transferate s-a ridicat la aproximativ 0,4 milioane de euro (1,4 milioane de lei). In ultima perioada fondul de investitii Broadhurst si-a exprimat interesul pentru Comvex Constanta, la ultima raportare acesta detinand peste 10% din companie. Titlurile operatorului portuar au fost foarte putin tranzactionate, acestea inregistrand o scadere de circa 16% de la inceputul acestui an. Ultimul pret la care titlurile Comvex Constanta s-au tranzactionat a fost de 20 lei/actiune.

Actiunile Dafora Medias au adaugat ieri aproape 3%, pe un rulaj mai ridicat, de circa 64.000 de euro (0,26 milioane de lei). Aceste titluri sunt in curs de a fi cotate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, Broker Cluj fiind societatea selectata in acest scop. Actiunile Dafora au reprezentant unul din cele mai rentabile plasamente de pe piata de capital in ultima perioada, cursul apreciindu-se de peste doua ori numai de la jumatatea lunii august a acestui an si inregistrand noi maxime de la o sedinta la alta. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au fost tranzactionate intre un prag minim de 1,7 lei/actiune si unul maxim de 1,75 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO