Burse - Fonduri mutuale

Victorie a AIPC: ASF a anulat în ultima zi oferta de preluare de la Hebe Sângeorz Băi şi a cerut refacerea raportului de evaluare

Autor: Andrei Chirileasa

22.12.2013, 18:34 819

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus vineri, 20 decembrie, anularea ofertei publice de preluare a firmei hoteliere Hebe Sângeorz Băi (simbol bursier HEBE) de către Phoenicia Express SRL Bucureşti şi refacerea raportului de evaluare în vederea lansării unei noi oferte de preluare.

Decizia ASF vine în urma mai multor solicitări formulate de Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) în care investitorii contestă rapoartele de evaluare realizate de firma Smart Consult SRL din Arad, inclusiv raportul de evaluare pentru oferta de preluare a HEBE. Chiar dacă această luptă se dă pe piaţa RASDAQ, iar miza ei este relativ mică (valoarea ofertei de preluare era de circa 450.000 de lei), decizia ASF este o victorie mare pentru AIPC, care a contestat în ultimii ani delistările unor companii de pe RASDAQ sau ofertele de preluare realizate la preţuri subevaluate, pe baza rapoartelor de evaluare ale Smart Consult. În cazul ofertei de preluare a HEBE, Smart Consult a stabilit un preţ de 4,5 lei, care evaluează întreaga companie la 4,1 mil. lei, în condiţiile în care doar lichidităţile din conturi se ridicau la finalul anului trecut la 2 mil. lei.

„Activele cuprind cel mai mare hotel balnear din România (chiar cel mai mare hotel din ţară la data construcţiei), adică 450 camere (din care 220 funcţionale acreditate la două stele), bază de tratament cu secţii de hidroterapie, termoterapie, electroterapie două restaurante, două săli de conferinţe, piscină exterioară, teren de sport, agenţie de turism, cinema, saună, săli de fitness, parcare, etc. (...) Preţul acestor active ar fi în opinia evaluatorului de 2,2 mil. lei, în jur de 0,5 mil. euro, adică preţul unei case ceva mai mari dintr-un oraş de provincie“, se arăta într-o adresă transmisă de AIPC către ASF la începutul lunii decembrie.

AIPC mai dădea şi alte exemple de evaluări realizate de Smart Consult şi solicita ASF să ridice autorizaţia evaluato­rului. ASF nu a dat încă un răspuns acestei solicitări.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO