Burse - Fonduri mutuale

Vimetco: Construirea termocentralei de la Turnu Magurele va costa 1,5-1,6 mld. euro

Vimetco: Construirea termocentralei de la Turnu Magurele va costa 1,5-1,6 mld. euro

Cristian Wust, CEO-ul Vimetco

24.09.2008, 19:33 61

Termocentrala pe care Vimetco, grupul cu actionariat rus care controleaza Alro, o va construi impreuna cu grupul InterAgro la Turnu Magurele va avea doua generatoare de 660 de megavati si va costa peste 1,5-1,6 miliarde de euro, potrivit sefului Vimetco. Initial, investitia fusese estimata la 1,1-1,2 miliarde de euro. Rusii de la Alro au anuntat in mai multe randuri investitii de sute de milioane de euro la Slatina, care insa nu s-au concretizat pana acum.

Potrivit reprezentantului Vimetco, constructia unei centrale noi este mai eficienta decat cumpararea si modernizarea uneia existente.
"Termocentralele noi trebuie sa aiba ultima tehnologie si sa respecte cele mai ridicate standarde de mediu. Cele mai eficiente generatoare sunt cele cu capacitati cuprinse intre 660 si 800 de megawati. Noi am optat pentru doua generatoare de 660 de megawati pentru ca nu ne permite infrastructura de transport sa le facem mai mari", a declarat Christian Wust, prezent impreuna cu Vimetco la Alumminium Essen, cea mai mare expozitie internationala din industria aluminiului.
Dificultatile in alimentarea cu energie electrica reprezinta principalul motiv care a determinat Vimetco sa se asocieze cu grupul InterAgro al omului de afaceri Ioan Niculae pentru a construi o termocentrala la Turnu Magurele, care sa asigure necesarul de energie al Alro. Aceleasi dificultati au determinat Vimetco sa renunte la investitii de circa 620 de milioane de dolari pentru dublarea capacitatii de productie a Alro, de la 260.000 de tone pe an, la 520.000 de tone pe an, prin constructia unei fabrici noi, cu o capacitate de 200.000 de tone si extinderea celor existente.
 "Renuntarea la extinderea capacitatilor de productie din Romania a fost determinata de lipsa de energie disponibila pentru o astfel de operatiune. Pentru majorarea capacitatii de productie cu inca 200.000 de tone am avea nevoie de inca 400 de megawati de energie electrica, care nu sunt disponibili pe piata", a explicat Wust.
Nici noua centrala nu va acoperi si o extindere a capacitatii Alro.
"Prin construirea centralei de la Turnu Magurele tintim sa asiguram necesarul de energie electrica de astazi al Alro, prin partea care ne va reveni noua, dar nu va acoperi o suplimentare a capacitatii de productie."
In schimb, Vimetco a optat pentru dezvoltarea operatiunilor in China, unde beneficiaza si de energie mai ieftina si de sprijin guvernamental, spun reprezentantii grupului.
 "Ne-am extins in China deoarece sunt multe oportunitati si un sprijin din partea autoritatilor pe partea de aprovizionare cu energie electrica, dar asta nu are legatura cu renuntarea la extinderea din Romania", sustine Wust.
"Avem costuri mai mici in China, dar si preturile de vanzare sunt usor mai mici."
Potrivit reprezentantilor Vimetco, materia prima si energia electrica reprezinta fiecare circa 35% din costurile de productie atat in China cat si in Romania.
Diferenta o fac insa costurile cu forta de munca, care in China reprezinta circa 2% din costurile totale pe tona, fata de aproape 10% in Romania.
Pe de alta parte, in Romania Vimetco are avantajul unui lant de productie complet, care ofera posibilitatea obtinerii unor marje mai ridicate, prin vanzarea unor produse cu valoare adaugata mai mare.
"Diferenta principala intre cele doua operatiuni ale grupului este ca in Romania acoperim o parte mult mai mare a lantului de productie, respectiv productia de alumina la Alum, productia de aluminiu primar la Alro si partea de procesare si extrudare a aluminiului. In China vindem mai mult sub forma de lingouri (aluminiu primar - n. red.). Marjele sunt mai mari in Romania decat in China datorita lantului de productie mai complet", spune Wust.
Recent, Vimetco a mai facut un pas in completarea lantului de productie, prin achizitia unei mine de bauxita in Sierra Leone, in luna iulie. Potrivit reprezentantilor Vimetco, o parte din minereul extras ar putea fi procesat in Romania, odata cu redeschiderea Alum Tulcea, estimata la inceputul lui 2010.
Spre deosebire de China, unde Vimetco produce doar pentru piata locala, taxele de export facand exporturile nerentabile, Alro poate exporta in Uniunea Europeana si in orice alta parte a lumii unde are comenzi, iar piata cere produse mai sofisticate.
"In Romania avem o flexibilitate mai mare. Putem vinde oriunde avem un cumparator", mai spune seful Vimetco.
Extinderea Vimetco in China s-a orientat in primul rand pe volum, piata fiind mai putin sofisticata. Productia Vimetco din China se ridica in prezent la 420.000 de tone, iar anul viitor aceasta s-ar putea apropia de 700.000 de tone, datorita deschiderii unei noi unitati de productie. Cresterea valorii adaugate a productiei din China este un proces de durata si va fi implementat pe termen mediu, potrivit reprezentantului Vimetco.
In ceea ce priveste criza financiara internationala, Wust spune ca grupul nu are probleme cu finantarea, insa este afectat indirect, prin scaderea preturilor la metale.
"Criza financiara nu ne afecteaza pe partea de finantare. Impactul este unul indirect, prin prisma scaderii pretului materiilor prime. Daca in mai-iunie pretul aluminiului atingea un maxim de 3.000 de dolari pe tona, astazi a scazut sub 2.500 de dolari, ceea ce va avea un impact asupra profitului la nivelul grupului", a precizat CEO-ul Vimetco.
Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda, detine circa 85% din actiunile Alro Slatina. Vimetco s-a listat anul trecut pe Bursa din Londra, dupa ce a strans circa 515 milioane de dolari printr-o oferta publica. In urma cu cateva luni, grupul a mai luat un credit de 250 de milioane de dolari de la actionarul majoritar, o firma controlata de omul de afaceri rus Vitali Machitski.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO