Burse - Fonduri mutuale

Volumele sunt foarte mici si nu are cine sa vanda si cine sa cumpere

17.06.2008, 19:34 12

Bursa a continuat sa inregistreze lichiditati foarte mici, in tonul celor de la inceputul anului, volumele de tranzactionare aflandu-se si ele la unul dintre cele mai mici niveluri din acest an.
"Este foarte multa liniste in piata, cu exceptia deschiderii si inchiderii sedintelor. Nu as lega evolutia de la Bursa cu ceea ce se intampla pe plan international, deoarece in piata sunt numai investitori romani in momentul de fata", spune Florin Dan, broker la Carpatica Invest.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a pierdut ieri 0,1%, in vreme ce indicele de ansamblu al pietei, BET-C, a scazut in sedinta trecuta cu 0,2%.
Societatile de investitii financiare au inregistrat aprecieri usoare ieri, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 0,5%.
Piata a inregistrat ieri un rulaj de 4,9 milioane euro (18,1 milioane de lei), pe fondul unui volum de 20,6 milioane de actiuni, in vreme ce piata RASDAQ a atins tranzactii cu actiuni in valoare de 1,8 milioane de euro
(6,6 milioane de lei), usor peste nivelurile din ultima perioada.
"Volumele sunt foarte mici si nu are cine sa vanda si cine sa cumpere. Probabil ca odata cu scadentele de sfarsit de semestru se vor anima putin lucrurile si am putea sa vedem o crestere a pietei. In orice caz, cred ca piata nu mai are unde sa scada", spune Dan.
Cel mai mare rulaj din piata a fost atins ieri de titlurile SIF Transilvania (SIF3), de 0,7 milioane de euro (2,7 milioane de lei), in vreme ce grupul SIF-urilor a atras ieri investitii cumulate in valoare de 2,7 milioane de euro (circa
10 milioane de lei), reprezentand jumatate din totalul tranzactiilor din piata. BRD SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV) au atins ieri rulaje totale in valoare de 0,9 milioane de euro (3,1 milioane de lei).
Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat o lichiditate de 151.000 euro (0,6 milioane de lei) si au inchis sedinta la pretul de 0,52 lei/actiune, in crestere cu 1%.
ING a schimbat de curand recomandarea privind actiunile Petrom din "cumparare" in "pastrare", pe fondul evolutiei climatului macroeconomic din Romania si al riscului ca pe termen scurt compania sa achite redevente mai mari.
Cu toate acestea, analistii de la ING vad in acest moment un pret tinta pentru titlurile Petrom mai mare cu 12% decat cel estimat anterior, respectiv de 0,576 lei/actiune.
Cea mai importanta apreciere a fost atinsa ieri de titlurile Aerostar Bacau (ARS), de 9,6%, in vreme ce titlurile Azomures (AZO) au inregistrat una dintre cele mai importante scaderi din piata, de 4%.
"In momentul de fata asteptam sa treaca vara si sa vina toamna. Cred ca acest sfarsit de an va gasi preturile sub cele de la sfarsitul anului trecut. Nu vad cum s-ar putea recupera pierderile din primul trimestru atat de repede", spune Dan.
Pe pietele internationale pretul petrolului continua seria evolutiilor oscilante, urcand ieri la un nou nivel record, de peste 139 dolari pe baril, care a condus la o depreciere a cotatiilor pe piata internationala, investitorii anticipand costuri mai mari pentru companii.
Pe plan intern stirile sunt destul de bune, investitiile straine directe urcand cu 92,2% la finele lunii aprilie, pana la 3,21 miliarde de euro, comparativ cu 1,67 miliarde de euro la sfarsitul intervalului ianuarie-martie, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
In primele patru luni ale anului trecut, investitiile straine directe se situau la 1,6 miliarde de euro, iar valoarea pentru tot anul a fost de 7,06 miliarde de euro.
Spre sfarsitul sedintei de ieri indicele francez CAC 40 pierdea circa 0,6%, in vreme ce indicele german DAX scadea cu 0,4%. In Marea Britanie indicele FTSE 100 cobora cu aproape 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO