Burse - Fonduri mutuale

Vremea rece şi pornirea centralei Petrom vor susţine profitul Transgaz

Vremea rece şi pornirea centralei Petrom vor susţine profitul Transgaz

Autor: Adrian Cojocar

13.02.2012, 00:06 995

Analiştii grupului Erste au majorat preţul ţintă aferent titlurilor transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) cu 20%, la 283 lei/acţiune şi au menţinut reco­man­darea de "acumulare" pentru aceste titluri. Preţul ţintă văzut de aceştia este cu 16,2% mai ridicat decât ultima cotaţie din piaţă a acţiunilor Transgaz, de 243,5 lei/unitate.

"Principalii factori de influenţă asupra rezultatelor com­pa­niei din acest an sunt vremea extrem de rece din lunile ia­nua­rie şi februarie şi pornirea de către Petrom a centralei pe gaze, programată pentru a doua jumătate a anului. Credem că rezultatele companiei la finele lui 2012 vor fi comparabile cu cele de anul trecut chiar şi fără o majorare a tarifului în lu­na iunie. Ne aşteptăm la o creştere de 6% a consumului de gaze în acest an", spun analiştii grupului Erste.

Aceştia mai spun că oferta de vânzare a statului pentru un pachet de 15% din acţiunile Transgaz ar putea să pla­fo­ne­ze creşterea cotaţiei de pe bur­să în următoarele luni având în vedere că inves­ti­to­rii aşteaptă să cumpere în ofer­tă titluri mai ieftine, la discount.

Transgaz este a doua pe lista statului după Trans­elec­trica privind vânzarea unui pachet de 15% din ac­ţiuni pe bursă. Oferta Tras­gaz va fi intermediată de un con­sorţiu format din casele de brokeraj Raiffeisen Capi­tal & Investment, Wood & Company Financial Services şi BT Securities.

Analiştii Erste spun că şi-au îmbunătăţit estimările de profit la Transgaz pentru trimestrul al patrulea din 2011 după ce consumul de gaze a urcat puternic din noiembrie care a compensat reducerea livrărilor de energie din partea Hi­dro­elec­trica, care s-a confruntat cu debite foarte reduse de apă în urma secetei. Astfel pentru tot anul 2011 analiştii grupului ban­car estimează că Transgaz va raporta un profit net de 395,1 mil. lei, cu 5% mai ridicat faţă de câştigul record raportat de companie în 2010. Aceştia estimează totodată că transportatorul de gaze va distri­bui în acest an un dividend important din profitul anului tre­cut de 28,5 lei/unitate, din care rezultă un randament de 11,7% dacă se ia în calcul preţul actual din piaţă al titlurilor Transgaz.

Pentru acest an analiştii Erste estimează că Transgaz va obţi­ne un profit net de 388,9 mil. lei, cu 1,5% sub cel progno­zat a fi realizat în 2011, iar în 2013 câştigul net al companiei ar ur­ma să coboare cu încă 3,5%, la 375,1 mil. lei. Ei se aşteaptă ca rata de distribuţie a dividendelor de către companiile de stat să se menţină şi în 2012 la 85%, iar din 2013 să scadă la 50%. Transgaz rămâne astfel o investiţie interesantă din prisma dividendelor.

Titlurile Transgaz Mediaş s-au apreciat de la începutul anu­lui cu 9%, sub avansul principalilor indici ai pieţei, care au urcat cu peste 13%. La ultimul preţ de pe bursă, de 243,5 lei/unitate, capita­lizarea companiei se ridică la 658 mil. euro.

În urmă cu o săptămână, analiştii Raiffeisen Capital&In­vest­ment au majorat şi ei preţul ţintă pentru acţiunile Transgaz la 265 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO