Burse - Fonduri mutuale

Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume, atinge o valoare record. Capitalizarea Nvidia, la 2.500 de miliarde de dolari

Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din...

Autor: Liviu Popescu

23.05.2024, 20:14 901

Indicii bursieri din SUA au urcat joi, la începutul şedinţei de tranzacţionare, la noi maxime istorice, evoluţie susţinută de o nouă serie de rezultate de succes ale Nvidia, care au dus valoarea de piaţă a producătorului de cipuri la peste 2,5 miliarde de dolari pentru prima dată, scrie Financial Times.

Indicele S&P 500 de pe Wall Street a adăugat 0,5%, ajungând la 5340,26 - un nou record - la începutul tranzacţiilor de la New York. Indicele Nasdaq Composite, dominat de tehnologie, a câştigat 1,1 procente.

Acţiunile Nvidia au urcat cu 7,6% după ce compania a anunţat miercuri seara târziu câştiguri mai mari decât se aştepta, o divizare a acţiunilor cu 10 acţiuni la 1 pentru creşterea lichidităţilor şi previziuni optimiste. Veniturile au urcat cu 262% în ultimul trimestru, depăşind previziunile optimiste ale analiştilor, iar compania şi-a majorat dividendul trimestrial în numerar cu 150%.

Investitorii au devenit dependenţi de Nvidia, deoarece compania a depăşit în mod constant previziunile analiştilor privind veniturile şi marjele şi a devenit furnizorul dominant de unităţi de procesare grafică care alimentează inteligenţa artificială generativă.

Rezultatele gigantului tehnologic de miercuri au fost „perfecte”, a declarat Charles-Henry Monchau, director de investiţii la Bank Syz. „A existat multă agitaţie înaintea rezultatelor şi preţul acţiunilor s-a dublat deja de la începutul anului şdarţ au reuşit să bată pe toate planurile”, a adăugat el.

Rezultatele sale extraordinare au făcut ca joi capitalizarea de piaţă a Nvidia să depăşească pentru prima dată 2.500 miliarde de dolari, fiind astfel mai mare decât Amazon şi Tesla la un loc. Companiile de cipuri, inclusiv ASML, Advanced Micro Devices şi Marvell Technology, au fost antrenate în raliul inspirat de Nvidia, iar indicele Philadelphia Semiconductor, care urmăreşte 30 dintre cei mai mari producători de semiconductori din lume, a crescut cu 2,1%.

Creşterile de pe piaţă au venit chiar şi după publicarea procesului-verbal al şedinţei Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă din 1 mai, care a dezvăluit că oficialii americani ar fi pregătiţi să majoreze din nou ratele dobânzilor dacă inflaţia va deveni mai robustă.

„Faptul că minutele Fed au arătat o ipotetică deschidere către o nouă majorare a ratelor, în cazul în care inflaţia va rămâne prea ridicată, a fost un fel de semnal de alarmă”, a declarat Mike Zigmont, director de tranzacţionare şi cercetare la Harvest Volatility Management.

„Reţineţi că aceasta este o gândire şi o planificare a scenariilor absolut rezonabilă şi adecvată pentru Fed, dar există ceva care îi deranjează pe unii investitori chiar şi faptul că au văzut ipoteza în procesul-verbal”, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24