Casa de brokeraj Wood&Company, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est şi cu prezenţa inclusiv la Bursa de Valori Bucureşti, scrie într-un raport că Banca Transilvania (TLV) pare a fi bine poziţionată în achiziţia operaţiunilor OTP din România ceea ce ar putea fi un catalizator pentru preţul acţiunilor.
“TLV pare a fi bine poziţionată pentru a achiziţiona operaţiunile OTP din România, ceea ce considerăm că este un catalizator de preţ. Chiar dacă acest lucru ar putea reprezenta o oarecare incertitudine în ceea ce priveşte plata dividendelor din 2024 şi o oarecare comprimare suplimentară a marjelor pe termen scurt, credem că această tranzacţie ar aduce un plus de valoare pentru acţionarii TLV pe termen lung; ca atare, o considerăm un risc de creştere pentru previziunile noastre. TLV rămâne alegerea noastră de top în spaţiul bancar românesc”, scriu analiştii de la Wood&Company într-un raport publicat pe bvbresearch.ro.
Aceştia oferă un preţ ţintă pentru următoarele 12 luni pentru acţiunile TLV de 26,7 lei pe unitate, în creştere faţă de cel de tranzacţionare din prezent de 23 de lei pe unitate.
În primăvara acestui an, grupul ungar OTP a anunţat că scoate la vânzare OTP Bank România, instituţie de credit care se află pe locul zece în piaţă, cu o cotă de 2,8% pe o piaţă bancară unde primele zece bănci deţin peste 80%.
Grupul ungar OTP, care a crescut în România prin achiziţia a două bănci - RoBank şi Millennium Bank, plus creşterea organică, a declarat că iese de pe piaţa românească pentru că şansele de a mai cumpăra o altă bancă sunt foarte reduse.
“Considerăm că banca este cea mai orientată spre creştere dintre băncile româneşti şi credem că piaţa ar putea să nu recompenseze în mod corespunzător profitabilitatea superioară a acesteia în comparaţie cu cea a altor bănci. Pe baza cifrelor noastre pentru 2024E, acţiunea se tranzacţionează la 1,27x P/BV şi 7,0x P/E. Dacă o comparăm cu BRD (care se tranzacţionează la 1,25x P/BV şi 8,2x P/E, pe baza estimărilor noastre pentru 2024E), o considerăm relativ atractivă, având în vedere profilul de profitabilitate mai ridicat (19,6%, faţă de 15,9% la BRD în 2024E)”.
Wood&Company menţionează că saga Volksbank va persista, dar acum se reflectă pe deplin în previziunile analiştilor. “TLV este solicitată să plătească 420 milioane lei, în legătură cu impozitarea câştigurilor obţinute în urma achiziţiei Volksbank. Ultima speranţă a băncii de a obţine o decizie favorabilă hotărâre favorabilă depinde acum de CEJ, care s-a pronunţat anterior împotriva TLV. Banca a recunoscut 200 milioane lei în 9M23, iar acum vedem ca fiind probabil ca restul să fie recunoscut în următoarele trimestre, ceea ce luăm în considerare în modelul nostru”.
Achiziţia OTP este fezabilă, dar ar putea pune în pericol dividendele, spun ei.
“TLV ar putea achiziţiona OTP România în curând şi, deşi pare să existe un anumit spaţiu în capitalul TLV pentru a încheia tranzacţia, vedem un risc în ceea ce priveşte plata dividendelor din 2024E. Cu toate acestea, pe termen lung, şi având în vedere istoricul vast şi de succes al TLV în materie de achiziţii, credem că tranzacţia ar aduce un plus de valoare pentru acţionari”.
La capitolul riscuri, analiştii identifică următoarele: măsuri populiste ale politicienilor înainte de anul electoral, în 2024, cu riscuri de sarcini de reglementare suplimentare pentru sector (de exemplu, impozitare etc.); creştere mai slabă a PIB-ului şi evoluţia mai slabă a portofoliului de credite; tendinţe negative privind calitatea activelor; presiune concurenţială şi scăderea marjelor de creditare; cerinţe de capital de reglementare; efect de levier excesiv şi riscuri de fuziuni şi achiziţii şi de execuţie.