Burse - Fonduri mutuale

XTB: Titulatura de activ de refugiu pare să nu mai existe. Aurul, argintul şi metalele industriale, lovite de inflaţie, declinul manufacturilor din China şi războiul din Ucraina

XTB: Titulatura de activ de refugiu pare să nu mai...

Autor: Roxana Rosu

15.06.2022, 00:00 427

Investiţiile în metale preţioase şi industriale sunt afectate de presiunile inflaţioniste crescute, războiul din Ucraina şi declinul sectorului manufacturier din China, iar titulatura de activ de refugiu pare să nu mai existe, este de părere Radu Puiu, financial analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România. În ultima perioadă, manufacturierii şi traderii de metale din China au trecut de la statutul de cumpărători la cel de vânzători, pe fondul unei scăderi bruşte a activităţii economice a principalului producător din lume.

Acest moment a reprezentat un potenţial semnal de avertizare pentru oţel, aluminiu şi alte mărfuri industriale cheie precum zincul. Cumpărătorii chinezi au condus creşterea globală a preţurilor metalelor de la jumătatea anului 2020 şi până la sfârşitul anului 2021, pe măsură ce doreau să consolideze stocurile în aşteptarea unor noi creşteri ale preţurilor. Acest flux de comenzi s-a inversat începând din martie 2022, pe măsură ce focarele de infecţii au declanşat închideri extinse ale fabricilor şi magazinelor, reducând major achiziţiile de produse cu consum mare de metale şi a presiunea în creştere a costurilor de producţie. Indicatorul PMI manufacturier global a atins 52,4 puncte în mai, fiind puţin schimbat faţă de cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni, atins în aprilie la 52,3 puncte.

Totuşi, valoarea a rămas peste nivelul neutru de 50 înregistrat în iulie 2020. Excluzând China, nivelul indicatorului pentru restul lumii a fost menţinut peste pragul neutru de 50 de puncte. În pofida sentimentului negativ, aurul nu a acţionat ca un activ de refugiu în ultimele zile, în timpul sesiunii de luni a scăzut cu mai mult de 2%, picând sub pragul de 1.830 USD per uncie.  în acelaşi timp,  argintul a scăzut pentru scurt timp sub zona de 21,00 USD, ca urmare a unui dolar mai puternic.

De asemenea, cuprul şi alte metale industriale au scăzut în prima sesiune a săptămânii pe fondul problemelor din China, care este un consumator de top. Scăderile au reaprins îngrijorările legate de cerere, în timp ce dolarul mai puternic a făcut metalele „mai scumpe”. În spatele scăderii s-a aflat o creştere a indicelui dolarului american (DXY), care a atins luni un maxim al mai multor decenii la 105,155. „Putem spune că a devenit activul preferat de refugiu pentru investitori, în detrimentul aurului. în prezent, titulatura de activ de refugiu pare să nu mai existe, motiv pentru care poziţiile pe aur ar putea fi lichidate ca cele pe active riscante, în cazul în care se va observa o „fugă” către lichiditate.

Corecţia actuală este majoră, iar când volatilitatea devine atât de ridicată, este dificil ca un activ să ofere siguranţă pe termen scurt”, se arată în analiza XTB. Atenţia investitorilor se concentrează asupra deciziei Fed privind rata dobânzii programată pentru miercuri. Un mediu de rate ale dobânzilor ridicate este optimist pentru dolarul american, dar exercită presiune asupra preţului argintului şi al altor metale industriale pe măsură ce perspectivele economice se deteriorează. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO