Burse - Fonduri mutuale

Zentiva, vanzari de peste 38 mil. euro in primul semestru

Zentiva, vanzari de peste 38 mil. euro in primul semestru

Mariana Wencz, country manager Zentiva

01.08.2006, 19:00 113

Zentiva Romania (fosta Sicomed) a inregistrat in primele sase luni ale acestui an vanzari de 38,4 mil euro, de 14 ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului ceh Zentiva.
Excluzand vanzarile producatorului Sicomed, preluat anul trecut de catre Zentiva, portofoliul format din medicamentele companiei cehe au inregistrat vanzari de circa 23 de milioane de euro, reprezentand o crestere de aproape opt ori fata de primele sase luni din 2005.
"Cresterea s-a datorat aplicarii unei strategii optime de dezvoltare, precum si lansarii pe piata romaneasca a unor noi produse (Tralgit, Fokusin, Coxtral), care au adus vanzari considerabile. Evolutia vanzarilor a fost impulsionata si de produsul Simvacard, care detine aproximativ 50% din segmentul sau in Romania", a declarat Mariana Wencz, country manager Zentiva.
In ceea ce priveste brandurile internationale Zentiva, pe piata autohtona cele mai bine vandute medicamente au fost Simvacard si Tralgit, cu 54% mai mult decat anul trecut. Cu toate acestea, cea mai importanta contributie la rezultatele obtinute in Romania au avut-o brandurile locale, precum Algocalmin, Antinevralgic P, Extraveral si Dicarbocalm.
De altfel, Algocalminul a intrat in topul celor mai bine vandute medicamente ale grupului ceh la nivel international, ocupand locul sase, cu vanzari de 6,3 mil euro.
"In Romania, care este acum a doua piata pentru Zentiva, continuam sa ne intarim prezenta prin lansarea a tot mai multe branduri internationale de succes si ne asteptam ca aceasta evolutie pozitiva sa se mentina in continuare", a declarat presedintele Zentiva, Jir? Michal.
Pe de alta parte, Klaas Postema, directorul general al producatorului de farmaceutice Zentiva SA Romania va parasi incepand de astazi aceasta functie, insa isi va mentine calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei.
"Pana la numirea unui nou director general de catre Consiliul de Administratie, atributiile vor fi indeplinite de catre directorii departamentelor de specialitate, pe baza de delegare", au anuntat reprezentatii companiei.
Klaas Postema a avut contract cu Zentiva pana la sfarsitul lunii iulie, principala sa indatorire fiind definitivarea procesului de integrare a operatiunilor companiei din Romania.
El nu si-a manifestat dorinta de a-si prelungi contractul cu Zentiva, urmand ca societatea sa caute un inlocuitor in perioada urmatoare. "Deocamdata nu stim cine va prelua locul domnului Postema, date preliminarii putand fi aflate abia pe 7 august, cand se va intruni un consiliu in vederea discutarii acestei probleme. Cert este faptul ca numirea noului director general va trebui aprobata de consiliul director", a spus Wencz.
Referitor la plecarea sa, Postema a declarat: "Sunt sigur ca, in actuala structura, Zentiva va continua sa fie lider al pietei de medicamente generice din Romania".
Klaas Postema a fost numit in functia de director executiv al fabricii din Bucuresti in septembrie 2002, inainte de acest moment ocupand functia de regional manager pentru Australia, Asia si Africa al companiei farmaceutice japoneze Yamanouchi Europe BV.
Zentiva a achizitionat, in septembrie 2005, societatea de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed.
Ulterior, compania a lansat o oferta publica pentru achizitionarea a 204,39 milioane de actiuni, reprezentand restul de 49% din capitalul social al Sicomed. In urma acestei operatiuni, actionarul Sicomed a ajuns la o participatie de circa 75%. Suma totala platita a fost de 122 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO