Burse - Fonduri mutuale

Zi de vis la Bursă după întoarcerea în conturile investitorilor a miliarde de lei din oferta Hidroelectrica: acţiunile Petrom au urcat cu 5,7% la un maxim istoric, Banca Transilvania plus 3,8%. “Listarea H2O a fost ca o sticlă de şampanie când o deschizi. A eliberat presiune”

Zi de vis la Bursă după întoarcerea în conturile...

Autor: Liviu Popescu

05.07.2023, 18:09 7682

Pe fondul întoarcerii a miliarde de lei în conturile investitorilor, pe care aceştia le mobilizaseră pentru oferta Hidroelectrica, Bursa de Valori Bucureşti a atins pe 5 iulie 2023 un record istoric prin prisma evoluţiei indicelui dividendelor pe tranzacţii de circa 125 mil. lei.

“Au reintrat în piaţă o parte din bani blocaţi în cadrul ofertei de la H2O. Faţă de alte pieţe noi suntem un pic în urmă întrucât investitori aşteptau oferta de la H2O şi nu au cumpărat acţiuni. Acum vedem că a revenit interesul şi pentru acţiunile pe care le consideră subevaluate”, spune Răzvan Raţ, director general adjunct al BRK Financial Group.

Astfel indicele BET-TR a urcat cu 3%, la circa 25.840 de puncte, susţinut în principal de evoluţia acţiunilor Petrom (plus 5,7% în cea mai bună şedinţă a ultimilor ani). Petrom a spart astfel un record istoric în picioare de 17 ani şi a ajuns pe 5 iulie 2023 la o capitalizare istorică la închiderea şedinţei, respectiv 33,9 miliarde de lei.

Creşteri substanţiale au fost şi la Banca Transilvania (3,8%), Purcari (4,77%), TeraPlast (4,2%), Electrica (4,9%). În total lichiditatea de miercuri a fost de 125 mil. lei, dintre care 119 mil. lei pe segmentul de acţiuni.

“Listarea Hidroelectrica a fost ca o sticlă de şampanie când o deschizi: a eliberat presiunea care s-a simţit în piaţă în ultimele luni de zile. Acum că s-a făcut şi alocarea s-au eliberat şi restul banilor aşa că majoritatea au reinvestit în acţiuni care anul asta au rămas pe loc. Cred că şi în perioada următoare vom mai avea creşteri pe bursa”, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring.

Pe fondul alocării acţiunilor H2O, calculele ZF arată că 4,3 miliarde lei au fost eliberate către micii investitori. Investitorii vor vedea acţiunile Hidro în cont pe 10 iulie, iar lansarea companiei pe piaţa de capital este programată pe 12 iulie. Este dificil de spus cât din această sumă este cash şi cât reprezintă împrumuturile date pentru achiziţia de acţiuni H2O. Însă cert este că întoarcerea banilor în cont au alimentat astăzi bursa.

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat miercuri dimineaţă că a vândut integral deţinerea pe care o avea la Hidroelectrica, adică 89 de milioane de acţiuni, prin majorarea pachetului de la 17,34% la 20% prin supra-alocare. Compania a stabilit preţul final la 104 lei pe acţiune, aproape de jumătatea intervalului de 94 – 112 lei din prospectul de listare, evaluarea Hidroelectrica ridicându-se la 47 de miliarde de lei. Acţiunile FP au avut o creştere de 0,5% miercuri.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO