Business Construct

Analiza: Lupta pentru materie prima

Analiza: Lupta pentru materie prima

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii: Toate firmele mari au fost afectate si vor fi nevoite sa isi redefineasca strategiile si bugetele operationale in functie de disponibilitatile financiare ale clientilor principali, in functie de nivelul prognozat al dobanzilor medii bancare pe termen mediu, de jocul preturilor la principalele resurse materiale si de presiunile salariale care vor fi in crestere pe fondul accentuarii inflatiei si a concurentei.

26.11.2008, 21:15 121

 

UNPR estimeaza o reducere a volumului de lucrari din constructii, in contextul cresterii preturilor la materiile prime, si deci implicit a preturilor finale la materialele de constructii. Cu toate acestea, valoric piata constructiilor va fi peste nivelul celei din 2008.
"Pentru 2009, estimez o scadere in volum a pietei constructiilor din Romania cu pana la 15%, si asta este o previziune optimista. In cazul in care preturile la materiile prime, precum otelul, aluminiul sau cimentul, care sunt de aproape doua ori mai mari la noi decat in restul statelor europene, corectia ar putea fi chiar mai mare de atat", a apreciat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.
Potrivit datelor UNPR, pretul cimentului a crescut cu aproximativ 20% fata de anul trecut si cu 46%, fata de nivelul anului 2006. In cazul preturilor la aluminiu, acestea au crescut in perioada 2006-2008 cu 16%, in timp ce pretul otelului a crescut in perioada 2006-2007 cu aproape 32%. Fata de nivelul din 2006, in iulie 2008, pretul otelului era cu aproape 75% mai ridicat, in conditiile in care producatorii au incercat sa speculeze cresterea preturilor la metale la nivel international.
"Scaderea preturilor la materiile prime va genera mai departe o scadere in lant a preturilor la constructiile noi. De asemenea si interventia statului, prin eficientizarea activitatii unor institutii precum Consiliul Concurentei, precum si prin cumpararea unor pachete de actiuni in cadrul producatorilor strategici de materii prime, ar putea scoate piata constructiilor din blocajul care se intrevede pentru anul viitor", a adaugat Milut.
Recesiunea din sectorul constructiilor va avea ca efect direct si reducerea numarul de angajati, reprezentantii UNPR estimand ca pana la 10% din forta de munca implicata in constructii sa fie concediata sau trimisa in somaj tehnic, iar productia pe perioada iernii sa fie sistata.
"Scaderea volumului de proiecte imobiliare si de constructii, precum si intoarcerea in tara a peste jumatate de milion de muncitori din strainatate ar putea genera o crestere a ratei somajului in constructii cu pana la 10%", mai sustine Milut.
Presedintele UNPR a apreciat pentru 2009 o reducere a proiectelor imobiliare cu peste 30%, in conditiile in care accesul la creditare s-a inrautatit, doar proiectele cu vanzari anticipate reusind sa fie realizate in intregime anul viitor.
"Dezvoltatorii imobiliari ar trebui sa uite de preturi de 1.000 de euro/metrul patrat construit. Cu astfel de preturi nu cred ca se vor mai intalni multa vreme de acum inainte, iar daca accesul la finantare bancara nu va fi facilitat, vanzarile se vor reduce considerabil, in ciuda nevoii inca ridicate de locuinte", declara Milut.
"O masura prin care statul, spre exemplu, ar putea incuraja in continuare achizitia de locuinte ar putea fi eliminarea TVA-ului la cumparare. S-ar elimina astfel dubla impozitare, in primul rand al producatorilor pe materiile prime consumate, cat si a cumparatorului", a adaugat presedintele UNPR.
De asemenea, pentru atenuarea efectelor crizei economice in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, reprezentantii UNPR cer implicarea mai vizibila a statului si propun reducerea TVA-ului in constructii cu pana la 9%.
Marian Petre Milut, presedintele UNPR: Pentru 2009, estimez o scadere in volum a pietei constructiilor din Romania cu pana la 15%, si asta este o previziune optimista. In cazul in care preturile la materiile prime, precum otelul, aluminiul sau cimentul, care sunt de aproape doua ori mai mari la noi decat in restul statelor europene, corectia ar putea fi chiar mai mare de atat. (foto: Reuters)ARACO ramane optimista. Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) estima la inceputul anului o crestere de 35% a pietei constructiilor, pana la aproximativ 13 miliarde de euro, insa prognoza a fost redusa la circa 28%. Pentru anul viitor, cresterea valorica ar putea ajunge la circa 10%, insa evolutia pietei depinde de proiectele de infrastructura.
"Este inca devreme pentru a prognoza ce se va intampla in 2009 din cauza razboiului mondial financiar care va avea in mod cert efecte economice si la nivelul sectorului national de constructii. Estimam ca nu vom mai putea discuta de cresteri anuale de peste 30% si ca atitudinea antreprenorilor pe piata va deveni mai precauta atat din perspectiva selectarii proiectelor, cat si din perspectiva dinamicii disciplinei contractuale", afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Piata constructiilor va fi influentata de sursele financiare disponibile, de evolutia preturilor la materiile prime, de modul in care politicile salariale vor sustine nivelul calificat al fortei de munca si de aliantele sau modul de colaborare intre firmele asociate sau antreprenori si subcontractorii de specialitate.
"Toate firmele mari au fost afectate si vor fi nevoite sa isi redefineasca strategiile si bugetele operationale in functie de disponibilitatile financiare ale clientilor principali, in functie de nivelul prognozat al dobanzilor medii bancare pe termen mediu, de jocul preturilor la principalele resurse materiale si de presiunile salariale care vor fi in crestere pe fondul accentuarii inflatiei si a concurentei", explica Plosceanu.
Otel-betonul, in scadere. Vanzarile de otel-beton, care reprezinta in general intre 40% si 60% din volumul total al unei constructii, vor urca in 2008 cu circa 5%, dar vor scadea cu aproximativ o treime in 2009, pe fondul crizei financiare si economice, potrivit Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).
"Anul 2009 va fi unul dificil, in care estimam ca vanzarile de otel-beton vor scadea la sub un milion de tone", a declarat Petru Todoran, directorul executiv al ARDIMET, citat de Mediafax.
Astfel, vanzarile de otel-beton vor scadea de la 1,42-1,43 milioane de tone, nivel estimat in acest an, la 900-960.000 de tone in 2009, in contextul unei reduceri a cererii si a finantarilor. Anul trecut, livrarile au totalizat circa 1,3 milioane de tone.
Todoran a afirmat ca, pe fondul crizei, multe firme de constructii vor intra in incapacitate de plata, ceea ce va afecta atat bugetul de stat, cat si furnizorii si producatorii de materiale de constructii.
El a afirmat ca preturile la otel-beton la producator au scazut in luna noiembrie la 400-450 de dolari/ tona, dupa ce au atins in luna iulie un maxim de 1.400-1.450 dolari/pe tona, dublu fata de inceputul anului 2008. "Cresterile din primele sapte luni au fost aberante si nejustificate", a afirmat Todoran, care a precizat ca majorari de pret au fost inregistrate si la alte materiale de constructii, precum cimentul, caramizile sau varul.
Pana la sfarsitul anului, Todoran estimeaza ca pretul otelului-beton va creste pana la maxim 600 dolari/tona, urmand ca in 2009 sa ajunga pana la 800 dolari/tona.
Printre factorii care influenteaza pretul produselelor siderurgice utilizate in sectorul constructiilor se numara evolutia cursului de schimb valutar, volumul investitiilor sau structura importurilor.
Potrivit ARDIMET, grupul rus Mechel acopera peste 80% din productia Romaniei de otel-beton, prin combinatele de la Targoviste si Campia Turzii, precum si prin producatorul de semifabricate din otel Ductil Steel Buzau, achizitionat anul trecut. Alti producatori importanti sunt Lamdro Turnu-Severin si Laminate Bucuresti, sucursala Focsani.
ARDIMET cuprinde 36 de companii, cu activitati de distributie si prelucrare a produselor metalurgice, printre care si otelul-beton.
Potrivit lui Todoran, asociatia a avut in 2007 o cota de circa 35% din totalul vanzarilor de otel-beton din Romania. Importurile de otel-beton sunt realizate in special din Turcia, dar si din alte state, precum Ucraina si Italia.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO