Business Construct

Siceram mizeaza pe triplarea cotei de piata

20.12.2007, 15:20 44

Producatorul de materiale de constructii din ceramica Siceram din Sighisoara mizeaza pe o crestere a cotei de piata pana la 7%, fata de 2% in prezent, dupa finalizarea unei noi fabrici de tigla in luna martie a anului viitor.
"Anul acesta am realizat aproximativ 75% din investitia de retehnologizare a fabricii de invelitori ceramice, estimata la aproximativ
14 milioane de euro. Dupa finalizarea fabricii, speram la o cota de piata de 7%", a declarat Nicolae Neag, directorul comercial al Siceram.
Potrivit datelor furnizate de Siceram, ponderea exportului in cifra de afaceri a scazut treptat in ultimii ani, de la aproximativ 15-18% in anul 1995, pana la aproximativ 7,5%, in prezent. Conducerea companiei estimeaza ca exporturile vor scadea in continuare, pana la nivelul de 3-5%, datorita cresterii cererii pe piata interna. Principala piata externa pe care activeaza compania este Italia, cu aproximativ 75-80% din totalul exportului. Produsele realizate de companie mai sunt exportate in Franta, Germania, Ungaria si Marea Britanie.
Produsele Siceram sunt comercializate prin depozitele de specialitate, iar reprezentantii companiei estimeaza o cota de piata de aproximativ 5% pentru materialele de zidarie si 2% pe segmentul de invelitori (tigla). In primul semestru al anului trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 7,14 mil. euro, in crestere cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Pentru anul 2008, Siceram are in plan o crestere de 7%, pe fondul cresterii productivitatii la fabricarea de zidarii.
Pe piata de invelitori, Neag apreciaza ca tendinta este in favoarea producatorilor de invelitori metalice, motivul principal fiind necompetivitatea invelitorilor din ceramica disponibile pe piata. Dupa finalizarea investitiei, Siceram va fi primul producator din Romania si unul dintre putinii din Europa de Est care va realiza tigla ceramica de dimensiuni mari (n.r. - 10 bucati pe metru patrat). "La zidarii cererea este asa de mare incat nu se pune problema unei anumite tendinte, se construieste cu ce se gaseste mai usor", precizeaza Neag.
Compania Siceram activeaza pe piata materialelor de constructii din ceramica din 1907. In 1995 societatea a fost privatizata, avand un numar de 172 de actionari. Siceram mai produce vase din ceramica, pardoseli si zidarii aparente, destinate exclusiv pietei externe.
Potrivit reprezentantilor Siceram, principalii competitori ai companiei sunt Wienenberger, Macon Deva , Elpreco Craiova, Bramac Sibiu , Tondach Sibiu, precum si produsele importate din Serbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO