Business Hi-Tech

2004, cel mai virusat an din ultimul deceniu

06.01.2005, 00:00 20

Anul trecut a consemnat aparitia a circa 25.000 de noi virusi informatici, reprezentand un sfert din totalul ultimilor zece ani, se arata intr-un studiu privind atacurile informatice realizat de divizia BitDefender a companiei Softwin.
Si compania americana de securitate McAfee a apreciat ca 2004 a fost un an dificil in lupta cu virusii informatici. Numarul acestora a crescut dupa trei ani consecutivi de scadere, au spus specialistii americani citati de presa internationala.
McAfee a estimat ca metodele preferate de autorii de virusi pentru a ataca companiile vor ramane neschimbate in 2005: computerele "zombie" (programate pentru a directiona atacuri puternice si de lunga durata) si trimiterea de mesaje e-mail in masa.
Totodata, majoritatea problemelor de securitate pentru utilizatorii casnici vor fi provocate de programele "adware" (care genereaza bannere publicitare si, in acelasi timp, spioneaza activitatea PC-ului pe care este instalat) si de "gaurile" de securitate ale aplicatiilor, a spus un reprezentant al Avert, departamentul antivirus de reactie rapida al McAfee.
"Anticipam ca inselaciunile de tip phishing (n.r. colectarea datelor personale prin inducerea in eroare a posesorilor) vor creste numeric in 2005, din cauza slabei informari a consumatorilor", au mai spus oficialii Avert.
Pentru anul 2005, specialistii BitDefender apreciaza ca numarul virusilor nou aparuti se va dubla, comparativ cu anul precedent.
In acest an, este de asteptat cresterea semnificativa a atacurilor de tip adware/spyware, destinate in mod special obtinerii de parole, informatii, conturi, numere de carti de credit, cit si a atacurilor orientate catre noile generatii de telefoane mobile, a spus Bogdan Dumitru, reprezentant al BitDefender.
"Am avut de-a face cu virusi care isi adapteaza mesajul in functie de limba destinatarului, asa cum a fost cazul virusului Zafi, aparut la mijlocul anului si care a ajuns, pana la sfirsitul acestuia, la 4 variante, ultima dintre ele generand, numai in luna decembrie, peste un milion de e-mailuri infectate", a spus Dumitru.
In clasamentul primilor 10 virusi, realizat de Softwin, sapte locuri sunt ocupate de variante ale virusului Netsky, insumand 74,86% din numarul total al infectiilor detectate de catre BitDefender.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO