Business Hi-Tech

9 start-up-uri din România, Turcia, Polonia şi Serbia vor finaliza Advancing AI #4, program de accelerare organizat de Techcelerator pentru antreprenorii din Europa de Sud-Est care dezvoltă produse folosind inteligenţa artificială

9 start-up-uri din România, Turcia, Polonia şi Serbia...

Autor: Alexandra Cepăreanu

22.05.2024, 12:42 84

130 de start-up-uri din 20 de ţări au aplicat în cadrul Advancing AI #4, program de accelerare organizat de Techcelerator pentru antreprenorii din Europa de Sud-Est care dezvoltă produse folosind Inteligenţa Artificială, au transmis reprezentanţii Techcelerator printr-un comunicat. Din cele 130 de start-up-uri înscrise doar nouă au fost alese pentru a finaliza programul. Startup-urile selectate sunt din România, Polonia, Serbia şi Turcia.

„Soluţiile de Inteligenţă Artificială vor fi cel mai des utilizate pe viitor în domeniul sănătăţii (15,7% din valoarea pieţei), în special pentru diagnosticarea bolilor, dezvoltarea de medicamente şi medicină personalizată. Alte domenii în care vom vedea tot mai des soluţii AI sunt în zona de enterprise software precum domeniul financiar şi securitate cibernetică, cel de producţie, business&legal, retail şi logistică, energie verde şi generarea de noi materiale. Vedem aceste trenduri internaţionale şi în cadrul celei de-a patra ediţii a Advancing AI, unde o treime dintre startup-urile finaliste sunt din zona de sănătate iar o parte importantă din segmentul de securitate cibernetică, două dintre zonele în care oamenii au cea mai mare nevoie de inovaţie”, a spus Cristian Dascălu, Managing Partner Techcelerator.

Piaţa globală de soluţii de inteligenţă artificială este estimat să ajungă la 184 de miliarde de dolari anul acesta, iar în 2030 la aproximativ 827 de miliarde de dolari, creşterea fiind de aproximativ 28,5% anual, conform datelor Statista.

Programul de accelerare Advancing AI #4 se derulează de-a lungul a zece săptămâni şi se va încheia la finalul lunii mai, urmand ca startup-urile să intre în perioada de asistenţă post program.

„Start-up-urile selectate beneficiază de un program personalizat de validare şi optimizare a business case-urilor în cadrul căruia colaborează cu mentori cu expertiză tehnică şi de business development în domeniul inteligenţei artificiale. Echipa şi partenerii Techcelerator acordă startup-urilor susţinerea necesară pentru a identifica parteneri şi potenţiali clienţi pentru a-şi testa produsele şi să îşi valideze strategiile de dezvoltare internaţională.”

Companiile care vor performa cel mai bine în cadrul Advancing AI #4 vor intra direct în programele de atragere de runde de investiţii dezvoltate de Techcelerator împreună cu investitorii locali şi regionali pentru a accesa rapid pieţele internaţionale şi pentru a dezvolta proiecte pilot.

De asemenea, fiecare companie poate accesa până la 350.000 dolari în credite Google Cloud şi Firebase şi beneficii de la partenerii Techcelerator, precum credite Stripe, conturi HubSpot pentru startup-uri, produse software FreshWorks & Notion şi multe altele, au mai transmis reprezentanţii Techcelerator.

Printre investitorii şi speakerii de la eveniment se numără reprezentanţi ai unor organizaţii precum GapMinder VC, Techangels România, Bravva Angels, Notion, LaunchHub, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, SeedBlink, Agentia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Startup Moldova, PortfoLion, European Investment Fund, Credo, Early Game Ventures, arată sursa citată.

Astfel, printre speakeri se numără Camelia Drăgoi - Senior Mandate Manager European Investment Fund, Dan Mihăescu - founding partner GapMinder VC, Olga Melniciuc - CEO Startup Moldova, Mark Palfalvi - Principal PortfoLion, Karolina Mrozkova - General Partner Credo Ventures, Kamil Mieczakowski - Partner Notion Capital, Mălin Ştefănescu - Vice President Techangels România, Marius Istrate - Chairman of the Board TechAngels, Cristian Munteanu - Fondator& Managing Partner Early Game Ventures, Bogdan Pasca - Investment Principal Early Game Ventures.

Start-up-urile care finalizează programul sunt:

Travatar (Polonia) - oferă o soluţie care combină securitatea cibernetică şi analiza datelor pentru a asigura securitatea site-ului şi oferă date de trafic fiabile, identificând procentul de roboţi vs utilizatori reali (umani). Soluţia utilizează măsuri avansate de securitate, inclusiv biometrie comportamentală şi detecţie bazată pe Inteligenţă Artificială şi ajută agenţiile de marketing şi proprietarii de afaceri e-commerce să eficientizeze utilizarea bugetelor de marketing. 

 

Feyenally (Polonia) transformă modul de îngrijire oftalmologică cu ajutorul EyeTEST - o aplicaţie mobilă bazată pe inteligenţă artificială pentru autoexaminarea ochilor în vederea depistării erorilor de refracţie la domiciliu, folosind doar smartphone-ul.

 

NS-EDGE (România) este o platformă de Inteligenţă Artificială de monitorizare a securităţii cibernetice care afişează în timp real detectarea ameninţărilor sub formă de grafice şi procesează zilnic terabiţi de date, necesitând o putere de operare redusă.

 

Abrakadabra Games Technology (Turcia) un produs pentru fanii fotbalului din întreaga lume. Permite transformarea videoclipurilor din viaţa reală în jocuri şi experienţe video direct pe dispozitivele mobile, evitând complexitatea motoarelor de jocuri 3D şi expertiza în codare. Abrakadabra permite colaborarea şi  monetizarea prin integrarea blockchain, inclusiv NFT-uri şi token-uri digitale.

 

Naratix (România) o suită de roboţi bazaţi pe Inteligenţă Artificială care adaugă competenţe departamentelor de e-commerce pentru majoritatea activităţilor. Naratix măreşte viteza şi acurateţea acestor acţiuni de aproximativ 1.000 de ori, reducând astfel costurile cu până la 99%!

 

Mantiscope (Turcia) este o platformă de Inteligenţă Artificială care accelerează diagnosticarea şi îmbunătăţeşte îngrijirea pacienţilor prin clasificarea automată şi detectarea anomaliilor.

 

FigVision (România) este un instrument de Inteligenţă Artificială conceput pentru a scurta fluxul de lucru în domeniul designului atât pentru liber-profesionişti, cât şi pentru echipele de design profesionist. Acesta transformă orice captură de ecran în componente de design Figma complet editabile şi receptive.

 

AmabiexAi (România) este o platformă medicală care combină tehnici de imagistică (fotopletismografie facială (rPPG), Inteligenţă Artificială generativă şi algoritmi avansaţi de vizualizare informatică, cu scopul de a revoluţiona modul în care se realizează diagnosticarea digitală a sănătăţii, monitorizarea, prevenirea şi tratamentul patologiilor cronice.

 

Beehold  (Serbia)  este un “asistent digital al apicultorilor” şi un pionier al soluţiilor bazate pe Inteligenţă Artificială pentru apicultori. Soluţia oferă sugestii pentru gestionarea stupilor, prezice potenţialele probleme şi optimizează producţia de miere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24