Business Hi-Tech

Afacerile retailerului foto-video F64 au depăşit 100 de milioane de lei în 2015

Afacerile retailerului foto-video F64 au depăşit 100 de...

Autor: Ioana Nita

13.01.2016, 00:00 393

F64 Studio SRL, retailerul local specializat în comercializarea de echipamente foto-video, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 108 milioane de lei, în creştere cu circa 15%  faţă de 2014, cea mai mare parte a veniturilor fiind generate de vânzarea aparatelor foto. „Cifrele de vânzări au urmat în 2015 trendul pe care piaţa tehnologiei şi imagisticii îl prezintă: exista un interes tot mai mare pentru imagine, distribuită mai ales online. Oamenii vor să realizeze poze mai bune şi atunci investesc în echipamente, fie că sunt telefoane mai bune, fie că sunt camere foto performante. În continuare există o cerere susţinută pentru camerele foto performante. Segmentul DSLR se bucură de cerere constantă, iar aici sunt unele dintre cele mai scumpe produse pe care F64 le listează în oferta sa”, a explicat Marian Alecsiu, unul din fondatorii companiei F64 Studio, care operează magazinul cu acelaşi nume, alături de Daniela Becheru.

Vânzările online le-au depăşit anul trecut pe cele realizate în magazinul fizic, acestea reprezentând 55% din totalul comenzilor înregistrate în 2015. Valoarea medie a unei comenzi s-a situat la 1.000 lei, cele mai cumpărate produse fiind camerele foto profesionale (DSLR) Canon EOS 6D, Nikon D750, Canon EOS 70D, Nikon D5300, dar şi modelul mirrorless Sony Alpha 5000. Cele mai multe vânzări s-au realizat în perioada octombrie-noiembrie, când au fost derulate campanile de reduceri de Black Friday. În general, F64 Studio înregistrează cele mai mari vânzări în al doilea trimestru al anului, când clienţii se pregătesc de vacanţă şi îşi înnoiesc, completează sau actualizează echipamentele foto-video.

Pentru anul acesta, retailerul foto-video estimează afaceri în creştere cu peste 22% faţă de 2015, bazându-se pe comercializarea de noi produse – televizoare cu rezoluţie înaltă (4K), dar şi pe creşterea cererii pentru echipamentele foto-video profesionale. 

„În 2016 intrăm cu o nouă categorie de produse: televizoarele 4K. Extindem astfel portofoliul dedicat imagisticii şi preconizăm că asta va duce la o creştere a vânzărilor şi, implicit, a cifrei de afaceri. De asemenea, în ceea ce priveşte F64, vom derula mai multe operaţiuni de standardizare şi optimizare a proceselor operaţionale, reuşind astfel să ajungem la creşterea prognozată:, a precizat Alecsiu.

F64 a adăugat în protofoliu televizoarele 4K la sfârşitul anului trecut, mizând pe faptul că acest tip de televizoare „completează ecosistemul unui fotograf şi unui videograf, atât amatori cât şi profesionişti”, fiindcă tot mai multe echipamente foto-video, atât profesionale, cât şi smartphone-uri şi aparate foto compacte au capacitatea de a filma acum la rezoluţie 4K (de patru ori mai mare faţă de rezoluţia Full HD).   

Cele mai mari venituri ale F64 vor continua să fie generate şi anul acesta de vânzările de echipamente foto-video, care reprezintă aproape jumătate din cifra de afaceri a retailerului, restul provenind din comercializarea accesoriilor foto-video (de la genţi la obiective, trepiede şi filtre).

„Piaţa nu va cunoaşte fluctuaţii semnificative în 2016, astfel că cea mai mare cerere şi cele mai mari vânzări vor fi tot pe segmentul camerelor foto, fie ele mirrorless, DSLR sau compacte premium. Vedem, de asemenea, o cerere tot mai mare pentru echipamente din categoria camerelor video de acţiune („action camera” – n. red.)”, a menţionat el.

F64 oferă de asemenea diferite servicii în care sunt incluse activităţile de cosignaţie, închiriere echipamente, cursuri de fotografie şi servicii de printare a pozelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO