Business Hi-Tech

Altex incearca sa cucereasca livingul cu un PC multimedia

06.05.2005, 20:52 56

Cu ajutorul celui mai mare producator de cipuri din lume, Intel, si al liderului pietei mondiale de software, Microsoft, compania Altex a lansat primul computer multimedia romanesc, Davio Media Center.

Conceptul de Media Center, lansat si promovat de Microsoft, schimba modul in care este conceput divertismentul digital. Practic, este vorba de un computer de mare putere, care inlocuieste nu numai vechiul PC, ci si echipamentele electronice din living, de la DVD, aparat video, consola de jocuri, statia de muzica si pana la clasicul aparat de radio. La fel vor fi inlocuite si cele 5-6 telecomenzi care opereaza in prezent aceste echipamente cu una singura, extrem de usor de utilizat. "Acest produs se alatura celor zece marci de computere realizate sub brandul propriu Davio de catre firma Complet Electro Serv (CES)", a precizat Costin Soare, director IT&C in cadrul grupului Altex.

Practic, Davio Media Center este un computer performant, care poate fi folosit cu monitor sau direct pe televizor - fie cu tub, fie cu ecran plat, LCD sau plasma. Are un hard-disc de mare capacitate pe care poate inregistra filme, muzica, clipuri si altele, ofera acces la Internet si poate fi manevrat fie cu telecomanda, fie cu ajutorul unei tastaturi si al unui mouse fara fir, puse la dispozitie de Microsoft. Contine tehnologie Intel, are un giga de memorie si este dotat cu o placa video NVidia 6600, de 256 de MB. Sunt disponibile doua versiuni ale acestui computer multimedia, Gold si Platinum, diferind performantele tehnice si pretul. Davio Media Center Gold costa 32,999 milioane de lei (906 euro), iar cel Platinum 39,999 milioane de lei (1.100 de euro).

Ceea ce este cu adevarat inovator este soft-ul de control, realizat de compania suedeza Wellton Way si tradus complet in limba romana. El permite accesul usor la toate meniurile, de la TV, radio, muzica si filme pana la Internet, e-mail, telefonie online si chiar navigarea clasica prin fisiere, ca pe orice computer.

Mai mult, telecomanda a fost realizata astfel incat butoanele sa corespunda meniurilor de pe ecran, pentru a fi usor inteleasa si lejer de utilizat si pentru cei care nu sunt familiarizati cu tehnologia. "Sistemul poate fi folosit simultan pentru televizor si un monitor de PC si se poate lucra in acelasi timp pe ambele planuri", a precizat Daniel Persson, reprezentantul Wellton Way, producatorul platformei software.

Softul, botezat Multi Media Center (MMC), permite de asemenea inregistrarea emisiunilor favorite (a unui episod sau a tuturor episoadelor din cursul saptamanii), inregistrarea si redarea programului cu intarziere, astfel incat sa puteti pune pauza emisiunii de stiri si sa reveniti la ea din acelasi loc in care a fost intrerupta sau permite vizionarea programelor sarind peste calupul de publicitate.

Sistemul opereaza pe o platforma Windows XP si poate face in acelasi timp tot ceea ce face un calculator obisnuit. Deocamdata, Davio Media Center poate fi cumparat doar in lantul de magazine Media Galaxy. "Utilizatorii vor avea acces la serverul de actualizare a pachetului software, iar acesta include si antivirus si aplicatii contra celorlalte amenintari informatice", a precizat Daniel Persson.

Dupa succesul avut cu introducerea echipamentelor IT&C, realizarea lantului de magazine Media Galaxy si lansarea brandului propriu de computere Davio, Altex urca miza si pariaza pe multimedia in format digital. Acest concept se inscrie atat in strategia de promovare a brandurilor locale, cat si in curentul resimtit la nivel international de convergenta intre PC si lumea divertismentului.

Brandul de PC-uri Davio a fost bine primit pe piata locala, spun oficialii Altex. "Anul trecut, dupa lansarea brandului in septembrie, am vandut 28.000 de computere Davio. Aproximativ 24.000 au fost vandute pe trimestrul patru al anului 2004", a declarat Costin Soare, director IT&C in cadrul grupului Altex. Compania producatoare a PC-urilor, Complet Electro Serv (CES), care face parte din grupul de firme detinut de omul de afaceri Dan Ostahie, ofera si service complet pentru calculatoare. CES a avut anul trecut o cifra de afaceri de 7,5 milioane de euro. "Ne vom tripla veniturile in 2005", a estimat Gabriel Jitaru, directorul general al CES.

In prezent sunt cinci astfel de magazine, trei in Bucuresti, unul in Cluj si altul in Iasi. Altex a anuntat ca va investi anul acesta 15 milioane de euro pentru a extinde reteaua Media Galaxy in tara.

Grupul Altex a incheiat anul 2004 cu vanzari de peste 170 de milioane de euro, pe primul trimestru al lui 2005 trecand de 60 de milioane de euro si cu siguranta va trece de targetul pentru anul in curs, de 220 de milioane de euro. Aproximativ 70% din produse sunt vandute in reteaua Altex in rate, doar 30% fiind platite cash, au spus oficialii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO