Business Hi-Tech

ANRCTI: 7% dintre romani au internet broadband

12.11.2007, 23:41 18

Rata de penetrare a serviciilor de acces de mare viteza (broadband) la internet de pe piata locala a atins, la sfarsitul lunii iunie 2007, nivelul de 7%, rezultat care plaseaza Romania pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeana, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
"In schimb, in ceea ce priveste structura serviciilor de acces la internet, ritmul de crestere al penetrarii broadband se apropie de 100% pe an, astfel incat popularitatea conexiunilor dial-up scade vertiginos. Traficul dial-up a scazut in medie cu 40% pe an, in ultimii patru ani, ponderea acestora in totalul conexiunilor de acces fiind de 33%. In total, rata de penetrare a internetului in Romania a atins valoarea de 21% la jumatatea anului 2007 (numar de conexiuni la suta de locuitori)", au precizat oficialii ANRCTI.
Potrivit unui studiu anterior al agentiei de audienta InternetWorldStats, numarul total al persoanelor care navigheaza internetul in Romania a crescut la 5,06 milioane de utilizatori dupa primele opt luni ale anului, in crestere cu 120.000 de persoane fata de nivelul inregistrat in primul trimestru al anului. Aceasta reprezinta o rata de penetrare de 23,9% din totalul populatiei, estimat la 21,15 milioane de locuitori.
Principalele motoare ale cresterii industriei telecomunicatiilor in prima jumatate a anului au fost serviciile de telefonie mobila si cele de retransmisie a programelor audiovizuale. Daca veniturile din serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au inregistrat cele mai mari rate medii anuale de crestere (40%), telefonia mobila a devenit cea mai importanta sursa de venituri in cadrul sectorului (56,7% din totalul veniturilor brute), ambele segmente reusind sa atinga niveluri de penetrare ridicate (62,5% pentru servicii de retransmisie, respectiv 90,5% pentru telefonia mobila).
In schimb, rata de penetrare a serviciilor de acces la internet in banda larga este in continuare nesatisfacatoare, in pofida cresterii accelerate. Telefonia fixa pare sa continue "cresterea zero" din punctul de vedere al veniturilor si al penetrarii.
"Vom discuta despre cum vom promova dezvoltarea serviciilor de acces la internet in banda larga in cadrul conferintei internationale pe care Autoritatea o organizeaza pe 13 noiembrie si vom prezenta acolo si alte disfunctionalitati ale pietei de comunicatii pe care vom incerca sa le remediem in urmatorii trei ani", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
ANRCTI este institutia independenta de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale, echipamentelor radio si echipamentelor terminale de comunicatii electronice, inclusiv din punctul de vedere al compatibilitatii electromagnetice, tehnologiei informatiei si serviciilor postale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24