Business Hi-Tech

Apple şi Samsung întrec Nokia la smartphone-uri

Apple şi Samsung întrec Nokia la smartphone-uri

Apple şi Samsung întrec Nokia la smartphone-uri

Autor: Ştefan Vrabie

01.08.2011, 00:03 233

Apple, cea mai mare companie de tehnologie din lume, este acumşi cel mai mare furnizor de smartphone-uri de pe tot globul,potrivit mai multor rapoarte de piaţă pentru al doilea trimestrurealizare de firmele de cercetare IDC şi Strategy Analytics, scriecotidianul american The New York Times.

Compania americană a vândut 20,3 mil. iPhone-uri în al doileatrimestru, depă­şind Nokia şi plasân­du-se pe primul loc în piaţasmartphone-urilor la nivel mondial cu o cotă de piaţă de 18,5%. ŞiSamsung a depăşit Nokia cu 19,2 milioane de smartphone-uri vânduteşi înregistrând o cotă de piaţă de 17,5% în comparaţie cu companiafinlandeză care are doar o cotă de 15,2%.

Ca şi cum locul întâi de pe piaţa smartphone-urilor nu ar fide-ajuns, producătorul telefoanelor iPhone are cea mai profitabilăafacere din acest domeniu. Potrivit unei diagrame publicate deBusiness Insider, Apple a reuşit să strângă două treimi din toateprofiturile sectorului de telefonie mobilă în ultimul trimestru,ceea ce înseamnă că Apple a câştigat de două ori mai mult decâtSamsung, Research in Motion şi HTC la un loc.

Piaţa globală de telefoane mobile a crescut cu 11,3%în al doilea trimestru, mai puţin decât previziunile anterioare aleIDC de 13,3% şi cu 7,5% mai puţin decât în primul trimestru din2011. Cu toate acestea, creşterea de două cifre într-o industrie acărei valoare este estimată la 1.200 de miliarde de dolari şi carereprezintă aproape 2% din produsul intern brut la nivel mondialeste impresionantă, chiar dacă aceasta a încetinit în trimestrulrecent.

"O creştere de două cifre de la an la an pentru piaţa globalăeste o mărturie a puterii pe care o are piaţa globală desmartphone-uri", a declarat Ramon Llamas, cercetător la IDC.

Smartphone-ul iPhone şi tableta iPad reprezintă acum 70% dinveniturile Apple, potrivit calculelor Strategy Analitycs.

Pe de altă parte, Samsung continuă ascensiunea ca unul dintrecei mai importanţi concurenţi de pe piaţa smartphone-urilor cuajutorul sistemului de operare Android de la Google. Seria Galaxy afost foarte bine primită pe tot globul. Generaţia a doua Galaxy SII s-a vândut într-un număr de 5 milioane de unităţi, chiar dacă nua fost lansat până acum în Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO