Business Hi-Tech

ASBIS Romania spera ca 2001 sa-i aduca 12 milioane de dolari

19.07.2001, 00:00 40



La sfarsitul primului semestru din 2001 compania ASBIS Romania estimeaza ca pe intregul an va obtine o cifra de afaceri de 12 milioane de dolari.

Rezultatul ar fi cu 50% mai bun decat cel inregistrat in anul 2000. Compania, filiala a grupului international ASBIS, se ocupa pe piata romaneasca cu importul si distributia de produse hardware.

Grupul ASBIS, a carui cifra de afaceri globala s-a ridicat anul trecut la 275 milioane de dolari, vinde pe piata romaneasca inca din 1996, cu doi ani inainte de a-si deschide filiala.

In acest an, la nivel mondial grupul spera sa obtina o cifra de afaceri de 360 milioane de dolari. ASBIS Romania contribuie cu 3% la intreaga cifra de afaceri a grupului.

Politica de grup nu permite publicarea profitului firmei si nici rezultate financiare fractionate (trimestriale sau semestriale).

Pentru cei care nu cunosc indeaproape activitatea filialei din Romania trebuie precizat ca firma este unul dintre principalii importatori "la prima mana" si distribuitori autorizati ai celor mai cunoscute marci din sectorul produselor hardware.

"Suntem firma cu cele mai multe contracte de distributie pentru produse hardware de pe piata IT din Romania", este de parere Cristian Bucur, director general al ASBIS Romania.

Printre companiile ale caror produse le distribuie se regasesc Intel (procesoare, elemente de retea, placi de baza), Maxtor, Seagate, Fujitsu, IBM, Samsung (pentru unitati de disc), Simple Technology, Kingstone, PQI (unitati de memorie), Chaintech, Canyon, PC Chips (placi de baza si carduri video), Alps, TEAC, Sony (la capitolul medii de stocare), Quantum, TVM, Scott (monitoare), Mitac (notebook-uri) si multe altele.

ASBIS Romania importa produsele pe care le distribuie asamblatorilor locali si firmelor care revand subansamble.

"Piata are potential, este chiar mare, dar puterea de cumparare in Romania este prea mica. Un studiu arata ca in acest an piata romaneasca va inghiti aproximativ 130.000 de computere, asta in cazul in care nu punem in calcul realizarea pana la sfarsitul lunii decembrie a vreunui proiect lansat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei", comenteaza oficialul firmei.

Comparativ cu Slovacia care are 4 milioane de locuitori si o piata care poate sa absoarba intr-un an 350.000-400.000 de calculatoare, Romania nu sta prea bine, apreciaza Bucur.

In ceea ce priveste participarea la proiectele lansate de MCTI, "suntem in masura sa sprijinim atat financiar cat si logistic pe oricare din partenerii nostri daca acestia dovedesc ca au bonitatea necesara pentru a efectua o astfel de actiune", a mai spus Bucur.

ASBIS Romania este orientata pe distributie si nu participa direct la licitatii, precizeaza directorul sau general. Mai mult, "noi nu producem nimic, oferim produse incercand sa avem cele mai bune servicii. Politica grupului si totodata a ASBIS Romania este de a nu investi in "real estate". Excedentul de bani este investit in incheierea altor contracte de distributie", a mai precizat Bucur.

Firma incearca sa ofere insa servicii financiare noi in relatiile cu companiile partenere, ASBIS Romania oferind acestora un curs de schimb fix la facturare, valabil o saptamana si calculat de specialistii bancii Reiffeisen.

In primele sase luni ale anului, ASBIS Romania a reusit sa incheie cateva noi contracte de distributie printre care cel pentru monitoarele Scott la cumpararea carora consumatorul primeste o garantie de patru ani (fapt rar intalnit pe piata sau chiar unic) si cel pentru memoriile Kingstone.

"In viitor vom dori sa largim portofoliul de produse pe care le distribuim si sa ne orientam catre alte segmente din domeniul IT", a declarat Cristian Bucur.

Compania are peste 2.000 de distribuitori dar 800 dintre acestia sunt parteneri care fac achizitii lunare. Firma are 14 angajati iar pana la sfarsitul anului numarul acestora nu va depasi 18.

"Politica de personal a firmei este obtinerea de performante maxime cu un numar minim de angajati. Suntem dispusi sa creem noi locuri de munca daca activitatea ne-o va cere", a mai spus seful de la ASBIS Romania.

"Exista si lucruri care ne ingreuneaza activitatea la nivelul legislatiei din domeniul vamilor. S-au facut multe lucruri bune inclusiv prin eliminarea taxei de import pentru subansamble de calculator dar sunt si foarte multe lucruri de imbunatatit. De fiecare data cand se initiaza un proiect de lege nu am cunostinta sa fi fost consultate cele mai mari firme care importa produse hardware", conchide Bucur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO