Business Hi-Tech

Autorul lui Sasser a fost prins. Microsoft plateste 250.000 de dolari recompensa

10.05.2004, 00:00 36

Politia germana a arestat un tanar in varsta de 18 ani suspectat a fi autorul virusului Sasser, cel care a infectat intr-o singura saptamana peste un milion de computere din intreaga lume, iar in Romania a blocat incasarile si platile companiei Electrica Moldova.
Deocamdata, autoritatile nu au dezvaluit numele germanului dar acesta a marturisit ca el a realizat si a raspandit pe Internet virusul, scrie presa internationala. Si tot el ar fi autorul tuturor versiunilor lui Sasser.
Ca urmare a actiunilor sale, tanarul ar putea fi condamnat la maximum cinci ani inchisoare, au precizat autoritatile germane.
Prinderea tanarului german a carui domiciliu se afla in localitatea Rotenburg, s-a efectuat la numai o saptamana dupa ce virusul Sasser si-a facut aparitia pe Internet. Informatiile primite la compania Microsoft si analizate pe parcursul a doua zile au facut posibila prinderea autorului. De altfel, Microsoft a confirmat nu numai arestarea celui care a creat virusul Sasser ci si acordarea primei recompense pentru furnizarea de informatii care au dus la prinderea autorului.
"Credem ca programul de acordare a recompenselor a contribuit la aplicarea legii. Ca urmare, Microsoft a hotarat sa-i recompenseze pe cei care ne-au pus la dispozitie informatiile esentiale care au dus la prinderea autorului virusului Sasser cu suma de 250.000 de dolari, la definitivarea cazului", a afirmat Brad Smith, vicepresedinte in cadrul Microsoft.
Smith nu a precizat cate persoane vor imparti recompensa dar a indicat faptul ca sunt mai putin de cinci. Dupa spusele reprezentantului Microsoft, informatorii traiesc in aceeasi parte a Germaniei ca si autorul virusului.
Microsoft a inaugurat in noiembrie anul trecut un program cu bugetul de cinci milioane de dolari cu scopul de a ajuta autoritatile la prinderea autorilor de virusi informatici. Pana acum a anuntat ca acorda trei recompense de cate 250.000 de dolari. Una atunci cand pe net s-a raspandit virusul MSBlast, alta cand a aparut Sobig si una pentru MyDoom. Nici unul dintre cele trei anunturi nu s-a soldat nici cu prinderea autorilor virusilor informatici si nici cu platirea sumelor de 250.000 de dolari.
"Acest individ este responsabil, credem noi, pentru toate cele patru variante ale virusului Sasser", a precizat Smith.
Ancheta efectuata de politia germana in ultima saptamana, cu sprijinul Microsoft, a dus la primirea unor informatii legate nu numai de toate cele patru versiuni ale virusului Sasser ci si de "viermele" Netsky, lansat online pe 16 februarie. De atunci si pana acum, Netsky s-a raspandit prin intermediul e-mail-urilor in 28 de versiuni iar autoritatile germane considera ca toate acestea au o legatura cu tanarul arestat.
Sasser s-a raspandit atat in mediul coporatist cat si in retelele institutiilor guvernamentale, pe tot teritoriul Europei, Americii de Nord si Asiei. Virusul infecteaza calculatoarele care au instalate sistemele de operare Windows 2000, NT si XP dar are un alt mod de raspandire. Spre deosebire de "viermi" precum NetSky, Sasser depisteaza sistemele vulnerabile care sunt conectate la Internet si se autoinstaleaza in directorul Windows ca un fisier executabil. Virusul nu afecteaza datele din computer dar cauzeaza repornirea acestuia cam la fiecare 20 de secunde facand imposibila utilizarea calculatorului.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO