Business Hi-Tech

Avenir Telecom vrea sa creasca in acest an cu 20% in euro

06.02.2004, 00:00 25

Avenir Telecom Romania a calcat cu dreptul in noul an. Dupa un proces de rebranding infaptuit pe parcursul anului trecut asupra lantului sau de magazine, compania a avut un ianuarie mai bun decat oricare luna a anului trecut cu exceptia lui decembrie.
Chiar daca nu a trecut decat o luna din noul an, Avenir Telecom Romania, unul dintre primii cinci dealeri Orange si totodata proprietarul lantului de magazine Internity, spera ca in acest an sa creasca peste media pietei de distributie a telefoanelor mobile si a serviciilor din acest domeniu. "Daca piata creste cu aproximativ 15%, noi am vrea sa ne mentinem pe o panta de 20%, la fel ca anul trecut", spune Petrut Stoica, directorul general al companiei.
Potrivit oficialului, compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro, cu 20% mai mare decat in 2002. "Am inregistrat profit dar nu pot sa spun sigur cat de mare e pentru ca nu am finalizat toate calculele financiare. In GSM marja profitabilitatii nu mai e cum era alta data pentru ca piata a devenit puternic concurentiala", completeaza Stoica.
Daca obiectivul de crestere s-ar transpune si in realitate, ar insemna ca Avenir Telecom Romania sa aiba la sfarsitul lui 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 18 milioane de euro.
Inainte de Internity, magazinele companiei Avenir Telecom erau cunoscute sub brandul GlobalNET, "care era unul bun", recunoaste actualul director al companiei. Din ce motiv GlobalNET a fost atunci inlocuit de Internity? "Compania mama din Franta a dorit sa aiba o imagine unitara pe toate pietele pe care opereaza cu divizii de retail", explica Stoica. Avenir Telecom mai are magazine Internity in Franta, Spania, Marea Britanie, Polonia si Maroc. Campania de rebranding, a carei valoare nu a fost comunicata, s-a axat mai mult pe schimbarea imaginii la nivel de cataloage si magazine.



Alte 10-12 magazine in 2004
In prezent compania are 25 de puncte de vanzare si intentioneaza sa mai deschida pana la sfarsitul lui 2004 alte 10-12 magazine urmand sa investeasca in aceasta dezvoltare 350.000 a€“ 400.000 de euro.
Din totalul incasarilor companiei, 40% provin din vanzarea de telefoane mobile si abonamente GSM. O pondere similara o detin vanzarile de cartele GSM (servicii prepaid) iar restul de 20% din venituri provin din comercializarea de accesorii, telefoane fixe, cartele pentru acces la web si de voce prin protocol Internet (VoIP). Compania are incheiate contracte de distributie cu 20 de operatori de Internet si comunicatii de tip VoIP.



Obiectiv: numarul unu la Orange
Avenir Telecom Romania detine aproximativ 7,5-8% din cota de piata a dealerilor Orange, potrivit opiniei directorul sau general, iar printre principalii concurenti se numara Germanos (dealer Connex) si Euro GSM (dealerul numarul unu al retelei Orange).
"Cred ca detinem insa 20% din piata de accesorii GSM", spune Petrut Stoica.
Obiectivul firmei este de a ajunge numarul unu in randul dealerilor Orange, pe termen mai lung. Mai exact pana la sfarsitul lui 2005.
Desi marja profitului nu e ridicata, afacerea merge totusi bine pentru ca "piata romaneasca de telefonie mobila e foarte dinamica", explica Petrut Stoica. Daca acum sunt in Romania aproximativ 7 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila, aproximativ 30% dintre ei folosesc doua telefoane mobile iar rata de inlocuire e cam de 50%, crede oficialul.
"In principal, romanii se dau in vant dupa noi modele de telefoane. Cele mai performante, din zona hi-end (preturi mai mari, caracteristici mai complexe a€“ n.r.) sunt cumparate de clienti cu venituri peste medie", afirma directorul Avenir Telecom Romania.
GlobalNET a fost fondata in 1997, de catre omul de afaceri Liviu Nistoran impreuna cu alti doi parteneri. Ulterior Nistoran a cumparat pachetul de actiuni de la unul dintre ceilalti doi parteneri ajungand la un moment dat sa detina 70% din firma. In 2000, GlobalNET a fost preluata in totalitate de firma franceza de comunicatii Avenir Telecom pentru o suma care a ramas confidentiala. Dupa preluare, structura actionariatului a ramas aceeasi pana in prezent.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO