Business Hi-Tech

Bătălia pentru cipuri se încinge. Urmează excesul de ofertă?

Bătălia pentru cipuri se încinge. Urmează excesul de...

Autor: Catalina Apostoiu

24.05.2024, 00:05 459

Actul European privind cipu­rile este pe cale să atragă investiţii pri­vate de peste 100 miliarde de euro în industria europeană a semiconduc­tori­lor până în 2030, a declarat recent un oficial al Comisiei Europene, scrie Reuters.

Actul este răspunsul Europei la programe similare în SUA şi Japonia şi la susţinerea puternică a Chinei pentru producătorii săi din domeniu.

Acesta a dus la „promisiuni pentru investiţii de ordinul a 100 miliarde de euro pentru extinderea capacităţii de producţie în UE până în 2030,“ a precizat Thomas Skordas.

Actul se bazează masiv pe guverne individuale. Totuşi, firme ca Intel şi TSMC au anunţat planuri de construi­re de fabrici în Germania cu un cost de peste 30 miliarde de euro în acest an.

Skordas, oficial în cadrul diviziei digitale a Comisiei, a declarat că aceas­ta se aşteaptă să finalizeze finanţare pentru linii pilot de R&D în patru sub-sectoare ale industriei semiconducto­rilor până în septembrie, incluzând un grant de 2,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea de cipuri extrem de avansate în Europa.

Potrivit lui Skordas, o finanţare pentru o altă linie pilot de dezvoltare de cipuri care utilizează lumina în locul electricităţii, este în lucru.

Comisia aranjează de asemenea finanţare pentru o platformă europeană de design pentru a conferi companiilor, oamenilor de ştiinţă şi startup-urilor acces la instrumentele de software necesare pentru designul propriilor cipuri.

Invocând nevoia de a ţine pasul în domenii cum ar fi designul şi producţia de cipuri pe fondul „războiului total“ de pe piaţa globală a semiconductorilor, Coreea de Sud a anunţat în această săptămână un pachet de susţinere de 26.000 miliarde de woni (19 miliarde de dolari) pentru companiile sale din domeniu.

Coreea de Sud a rămas în urma unor rivali în domenii ca designul de cipuri şi fabricarea de cipuri pe bază de contract.

Pachetul este mai amplu decât planurile anunţate la începutul acestei luni de ministrul de finanţe al ţării Choi Sang-mok, ce vizau susţinere guvernamentală pentru investiţii şi cercetare în domeniul semiconductorilor de peste 10.000 miliarde de woni.

Ţări din întreaga lume de la China la SUA pun la bătaie zeci de miliarde de dolari pentru susţinerea propriilor sectoare de semiconductori.

În contextul războiului cipurilor, supraoferta de anumite tipuri de semiconductori va fi o problemă în acest an, scrie Chris Miller, autor al „Chip War“ şi profesor la Fletcher School, într-o opinie publicată de Financial Times.

Recent, CEO-ul SMIC, cel mai important producător de semiconductori al Chinei, anticipa o „ofertă excedentară la nivel global“ pentru tipul de semiconductori pe care compania îi produce.

Până de curând, riscul de supracapacitate reprezenta un subiect de discuţie doar între birocraţii economici şi avocaţii din domeniul comercial. Acum, însă acesta a ajuns să fie dezbătut la nivelul G7.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24