Business Hi-Tech

Berdilă, Romsys: Clienţii noi şi cash-ul au devenit o raritate. Statul să dea drumul la investiţii

Berdilă, Romsys: Clienţii noi şi cash-ul au devenit o raritate. Statul să dea drumul la investiţii
23.06.2010, 23:43 231

Piaţa locală de soluţii IT pentru companii îşi va continuadeclinul şi în acest an cu o rată de 7 până la 10%, după scădereade 25-30% din 2009, a declarat pentru ZF Horaţiu Berdilă, CEO alRomsys, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii şi serviciide pe piaţa locală, cu afaceri anul trecut de aproape 24 mil.euro.

"Piaţa efectiv se micşorează în zona de business-to-business pecare activăm noi", a declarat Berdilă, care a adăugat că în primulsemestru piaţa a înregistrat un regres de 5% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut. În vârstă de 39 de ani, actualul CEO alRomsys şi-a preluat funcţia în luna ianuarie anul trecut, dupăpatru ani în cadrul Softwin, companie care dezvoltă soluţiaantivirus BitDefender. Concurenţa Romsys pe piaţa locală esteasigurată de S&T România, cu afaceri anul trecut de circa 53 demilioane de euro, Asseco SEE sau HP România. Romsys a fostînfiinţată în 1993, compania fiind cunoscută şi pentruimplementările de soluţii IT din sectorul militar.

Potrivit estimărilor companiei de analiză şi consultanţă PierreAudoin Consultants, piaţa locală de soft şi servicii va creşte înacest an cu aproximativ 5-6%, până la valoarea de 680 mil. euro, cucreşteri mai mici de 10% pe soft şi servicii şi de peste 20% pesegmentul de externalizare.

"Una dintre cauzele pentru care piaţa merge în jos este faptulcă firmele şi-au redus cheltuielile din principiu pentru a fipregătite de criză. Companiile au stopat proiecte în curs dedesfăşurare asumându-şi pierderile aferente, dar preferând să lestopeze decât să meargă mai departe în investiţii. De asemenea,şomajul creşte clar şi scade drastic numărul de consumatori. Nu maivorbesc de măsurile dure aplicate de guvern, de reducerea cu 25% asalariilor bugetarilor şi cu 15 % a pensiilor, care sigur vorinfluenţa consumul", a explicat Berdilă.

Directorul executiv al Romsys a mai spus că în acest an cele maimari probleme ale companiilor din sectorul IT sunt clienţii noi dince în ce mai puţini şi lichiditatea scăzută din piaţă.

"Acesta este un lucru care va trimite zona debusiness-to-busines în restructurări masive. Cel puţin în zona dintop 10 nu vom auzi de falimente, dar se vor face restructurărimari", a spus Berdilă. Romsys mizează totuşi pe o creştere cu 5% anumărului de clienţi noi.

"Dacă atingem 5% este bine şi aici mă refer la sectorulcorporate pentru că în ceea ce priveşte sectorul public de aproapeşase luni de zile aşteptăm începerea proiectelor pe fonduristructurale. De fapt, acestea sunt tichetul salvator pe 2010 înzona de IT&C", explică Horaţiu Berdilă, care a adăugat că baniieuropeni ar putea reprezenta într-un scenariu optimist un impuls deaproape 800 mil. euro în acest an pentru piaţă.

În contextul scăderii pieţei, compania va apela la aceleaşimetode de echilibrare a costurilor ca anul trecut, anume apelareala echipe de consultanţă mobile, stimularea lucrului de acasă,reducerea bonusurilor şi a costurilor operaţionale cu 10 - 20%.Potrivit lui Berdilă acestor măsuri li s-a datorat rezultatulpozitiv de anul trecut. Compania a înregistrat o uşoară creştere aafacerilor faţă de 2008, de 18%, şi a avut un profit de 1,8milioane de euro.

"Noi activăm pe sectorul financiar, al asigurărilor, întelecomunicaţii, pe zona de utilităţi, sectorul public şi apărareşi industrii. Tocmai aceste industrii care au scăderi masive şireuşim să compensăm prin creşterea competenţelor pe zona precumsecuritate şi am merg binişor şi pe zona de Business Inteligence",spune Berdilă.

Compania lucrează pentru ING, BCR, BRD, Vodafone, Romtelecom,Dacia sau Petrom. Spre exemplu, compania a implementat la Orange obază de date cu informaţii despre funcţionarea telefoanelor mobilebazate pe platformele Windows, Symbian şi Palm.

Berdilă a spus că Romsys nu va face restructurări masive pentrua nu pierde competenţe sau a destabiliza procesele interne."Aplicăm o politică de restructurare în timp. Fiind o companie carelucrează pe proiecte, vom merge cu un grad de ocupare aferentacelor proiecte, dimensionându-ne businessul pe competenţe şiresurse în funcţie de afacerile prognozate până la sfârşitulanului", explică Berdilă.

Potrivit lui Berdilă, una dintre cele mai importante măsuri caretrebuie luate este "deschiderea conductei de cash". "Din motivenenaturale investiţiile au fost blocate la începutul crizei şi acumaceasta devine încet-încet o problemă stringentă, anume lipsa delichidităţi. Companiile nu vor da drumul la lichidităţi decât dacăsimt că au contracte mari pe care-şi pot desfăşura activitatea.Zona de care vorbesc este de top 500, care în general lucrează şicu statul. Guvernul va trebui să nu mai meargă spre zona deinvestiţii numai verbal", spune şeful Romsys, care a explicat cădurează luni de zile până când banii ajung în piaţă din momentuldeciziei de a investi.

Horaţiu Berdilă (39 de ani)

  • a absolvit în 1994 Universitatea Politehnică din Bucureşti
  • are un MBA Asebuss
  • 1995-1999: broker la Romfin
  • 1999-2000:area sales manager la Orange
  • 2000-2002: regional indirect sales manager la Orange
  • 2002-2004: sales manager la Post Telecom
  • 2004-2006: director comercial la Softwin
  • 2006-2008: general manager al Ascenta, divizia de consultanţăşi servicii IT a grupului Softwin
  • ian. 2009 - prezent: CEO Romsys

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO