Business Hi-Tech

Best Distribution a vandut jocuri de 6 mil. euro

Best Distribution a vandut jocuri de 6 mil. euro

Andreea Allardin: Din totalul jocurilor video vandute pe teritoriul Romaniei, aproximativ 20% au fost achizitionate legal

02.04.2009, 19:41 123

Distribuitorul de jocuri pentru PC-uri si console Best Distribution tinteste o cifra de afaceri de 8 mil. euro anul acesta, in crestere cu 38% fata de nivelul de 5,8 mil. euro consemnat in 2008.

"Anul acesta ne vom focaliza pe jocurile de PC, deoarece sunt mult mai accesibile la pret (...) Cresterea pe care ne-am programat-o pentru acest an este legata si de capacitatea retailerilor din Romania de a trece cu bine peste criza", a declarat Andreea Allardin, director general al Best Distribution.
"Vom deschide un birou de vanzari in Sofia, fiindca acolo este o piata dominanta de PC-uri, ca la noi", a adaugat ea.
Businessul companiei a crescut cu 45% in 2008, in linie cu ritmul pietei, sustin oficialii Best Distribution.
Cea mai mare parte a afacerilor, respectiv 70%, a fost generata de jocurile de PC-uri, restul fiind acoperit de jocurile pentru console.
In schimb, de la an la an, jocurile pentru console castiga teren cu aproximativ 6-8%, odata cu marirea numarului de detinatori de console, a afirmat Allardin. Pe langa soft, Best Distribution mai comercializeaza si console Microsoft Xbox, linie de business care a avut o pondere de 5% in totalul vanzarilor.
Allardin apreciaza ca piata de jocuri din Romania va inregistra anul acesta o crestere de 25% comparativ cu 2008, de la 13 mil. euro la 16 mil. euro. "Acest nivel corespunde cu preturile platite de consumatorii finali", a spus ea.
Best Distribution are, potrivit propriilor estimari, o cota de aproape 65% din piata locala, fiind cel mai mare distribuitor de jocuri. Principalul competitor al companiei este TNT Games.
Best Distribution a comercializat pana in prezent 60.000 de copii ale jocurilor pentru PC din seria multiplayer online World of Warcraft.
Cel mai recent kit de expasiune, "Rise of the Lich King" a inregistrat vanzari de 17.000 de unitati. Seriile FIFA si Need For Speed au inregistrat de asemenea vanzari puternice. La jocurile pentru console, cele mai mari cresteri au fost inregistrate de titlurile pentru Sony PlayStation 3.
Cel mai mare partener al companiei este Diverta, parte a grupului RTC, care realizeaza 25% din vanzari. Best Distribution mai colaboreaza cu Altex si Flamingo. Distributia de jocuri in retelele de retail reprezinta aproximativ 90% din total, restul de 10% fiind vandute prin magazinele online.
Pana in 2008, Best Distri-bution a facut parte din RTC Holding, controlat de omul de afaceri Octavian Radu. Compania a fost achizitionata integral de catre grupul elen CD Media, in cadrul unei tranzactii estimate la 7,5 mil. euro.
Allardin apreciaza ca romanii incep sa renunte treptat la piratarea jocurilor.
"Din totalul jocurilor video vandute pe teritoriul Romaniei, estimam ca aproximativ 20% au fost achizitionate legal, restul de 80% provenind de pe piata neagra", a spus ea.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO