Business Hi-Tech

Bill Gates: Microsoft se va extinde pe internet chiar si fara Yahoo!

20.02.2008, 18:04 15

Microsoft, cel mai mare producator software din lume, intentioneaza sa investeasca puternic in serviciile de cautare pe internet pentru a concura cu rivalul Google, chiar daca nu va reusi sa achizitioneze Yahoo!, a declarat Bill Gates, presedintele Microsoft, citat de presa internationala.
El a adaugat ca oferta de achizitie pentru Yahoo! este una corecta si a sugerat oficialilor companiei sa o analizeze atent.
"Ne permitem sa realizam investitii majore in domeniul ingineriei si al marketing-ului. Si putem face acest lucru cu sau fara Yahoo!", a spus Gates, adaugand: "Realizam insa ca vom inregistra un progres mult mai rapid daca tehnologia Yahoo! si inginerii sai ar lua parte la un efort comun".
In urma cu doua saptamani, Microsoft a inaintat o oferta nesolicitata de 44,6 mld. dolari (30,4 mld. euro) pentru Yahoo!, insa, dupa scaderea cu peste 12% a cotatiei titlurilor gigantului software in ultimele zile, aceasta este evaluata in prezent la aproximativ 41 mld. dolari (27,9 mld. euro).
Oficialii Yahoo! au refuzat oferta initiala de preluare, declarand ca "subevalueaza substantial" valoarea companiei, iar saptamana trecuta, Bill Miller, al doilea mare actionar al Yahoo!, a sugerat ca Microsoft sa isi mareasca oferta de achizitie a portalului online, atentionand in acelasi timp conducerea Yahoo! ca a mai ramas cu putine alternative in afara preluarii. Miller aprecia ca un pret de 40 de dolari pe actiune evalueaza corect Yahoo!, spre deosebire de oferta initiala de 31 de dolari pe actiune propusa de Microsoft.
Analistii considera ca Microsoft ar fi dispusa sa cheltuiasca orice suma pentru a prelua Yahoo!, dupa ce a esuat in impunerea propriului motor de cautare si a propriilor servicii de publicitate pe internet. Nici Yahoo! nu a reusit sa ajunga din urma Google, care domina in prezent aceste doua segmente de piata.
Potrivit celor mai recente studii ale firmelor de audienta online, Google controleaza peste 60% din piata motoarelor de cautare, in timp ce cota combinata a Microsoft si Yahoo! nu atinge 30%.
Conform analistilor, urmatorul pas pentru Microsoft ar putea fi inaintarea ofertei direct actionarilor Yahoo! sau incercarea unei preluari ostile a consiliului de conducere al companiei.
Cotatia titlurilor Yahoo! s-a depreciat cu 1,07% pe bursa Nasdaq, la 29,66 dolari (20,23 euro), sugerand faptul ca investitorii se asteapta ca Microsoft sa isi mareasca oferta.
Pe de alta parte, Microsoft a anuntat ca va oferi studentilor si elevilor de liceu instrumente gratuite care le vor permite sa dezvolte aplicatii software, pagini web sau jocuri video pentru consola Xbox 360.
Oficialii companiei au estimat ca, in prima faza, circa 40 de milioane de studenti vor avea acces la resursele software, obiectivul pe termen lung fiind pragul de un miliard de utilizatori.

Niciun dolar mai mult

Microsoft sustine ca va ataca suprematia cu Google si fara Yahoo!, Bill Gates precizand ca oferta initiala de preluare a portalului online este una corecta.

Yahoo! se asteapta la un pret mai mare, insa analistii considera ca Microsoft ar putea forta consiliul de conducere al companiei sa accepte oferta initiala.

Microsoft a anuntat ca va oferi studentilor si elevilor instrumente gratuite de dezvoltare software.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO