Business Hi-Tech

Bill Gates: Nu producem soft pentru echipamente, ci pentru oameni

06.01.2006, 20:17 21

Discursul anual al fondatorului Microsoft inainte de deschiderea Consumer Electronics Show (CES) 2006 de la Las Vegas a fost marcat de viziunile acestuia privind viitorul tehnologiei, dar si de cateva intepaturi la adresa rivalilor sai.

Intentia celui mai mare producator de soft din lume este sa acopere toate nevoile de software ale lumii digitale, de la telefoane mobile, laptopuri, computere, dar si alte echipamente electronice. De asemenea, una dintre prioritati este ca aceste echipamente dotate cu soft Microsoft sa opereze mai bine atunci cand sunt puse sa lucreze impreuna.

"Oamenii folosesc din ce in ce mai multa tehnologie pentru divertisment, iar aceasta este operata de software", a spus Gates pentru a demonstra inca o data importanta Microsoft. "Nu mai este vorba de soft pentru telefon, pentru calculator sau pentru consola video, este vorba de soft pentru oameni", a apreciat el.

Prezentarea lui Bill Gates s-a concentrat de asemenea asupra divertismentului digital, analizand evolutia electronicelor, a formatelor DVD, a telefoanelor inteligente si asa mai departe.

Industria produselor electronice va inregistra anul acesta vanzari de 135,4 miliarde de dolari (112,2 miliarde de euro), spun oficialii Consumer Electronics Association, care organizeaza CES. Televizoarele digitale au totalizat anul trecut vanzari de 17 miliarde de dolari (14 miliarde de euro), iar anul acesta vor trece de 23 de miliarde de dolari (19 miliarde de euro).

Lupta cea mare la Las Vegas se da intre standardele DVD concurente, producatorii de filme si cei din lumea electronicelor sustinand tehnologia Blue Ray, in timp ce Microsoft, Intel si Toshiba, printre altii, sustin formatul HD-DVD. Formatul Blue Ray permite stocarea pe un disc a pana la 50 GB de date, iar HD-DVD ajunge doar la 30 GB. Microsoft spune insa ca HD-DVD este mult mai usor de utilizat, este mai ieftin de produs si deci are mai multe sanse sa fie adoptat de consumatori.

Bill Gates nu a uitat de rivalii sai eterni, dar a tinut sa puna la punct Google. Printre companiile care concureaza cu adevarat Microsoft, Bill Gates a notat Sony, Apple si chiar Nokia, conform presei americane. El a lasat sa se inteleaga ca amenintarea Google este la fel de mare cum a fost a browserului Netscape, care la un moment dat a concurat Internet Explorer, dar pana la urma a fost scos aproape de pe piata de Microsoft.

Chiar daca Google se apropie acum de valoarea de piata a IBM, cu 123 de miliarde de dolari (103,5 miliarde de euro) fata de 129 miliarde de dolari (108,5 miliarde de euro), fondatorul Microsoft nu vede o competitie reala din partea Google. De altfel, chiar si informatiile privind un computer Google nu au fost confirmate oficial. "Cea mai mare companie in industria computerelor, de departe, este IBM", a spus Gates. "Au de patru ori mai multi angajati ca noi si venituri mai mari", a recunoscut el. IBM a avut in ultimul an incasari de 96,2 miliarde de dolari (80,9 miliarde de euro), in timp ce Microsoft, cu o valoare de piata de 273,75 miliarde de dolari (230,4 miliarde de euro), a avut anul trecut incasari de circa 38,7 miliarde de dolari (32,5 miliarde de euro). "Presei nu prea ii place sa scrie despre IBM, iar favoritele media raman Google si Apple", a spus seful Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO