Business Hi-Tech

British Library va posta online 250.000 de cărţi din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea

Autor: Florin Badescu

20.06.2011, 18:24 88

British Library, biblioteca naţională britanică, va posta onlinecirca 250.000 de opere din fondul ei de carte, publicate între anii1700 - 1870, care vor fi accesibile gratuit, în cadrul unuiparteneriat încheiat cu grupul Google, ce a fost făcut public luni,informează AFP.

Printre primele volume disponibile gratuit spre a fi consultatepe internet se numără un pamflet despre regina Marie-Antoinette şiplanurile inventatorului spaniol Narciso Monturiol datând din 1858,care a desenat unul dintre primele submarine.

Toate operele ce vor fi digitalizate au fost selecţionate deexperţii de la British Library. Lipsite de drepturi de licenţă şiscrise în mai multe limbi europene, ele vor fi accesibile pesite-ul instituţiei britanice (www.bl.uk) şi pe serviciul "GoogleBooks", se afirmă în comunicatul emis de British Library.

Cheltuielile ocazionate de digitalizarea acestor 40 de milioanede pagini vor fi acoperite de Google. Gigantul american a stabilitdeja parteneriate de acest tip cu peste 40 de biblioteci din lumeaîntreagă, în special cu cele ale universităţilor Stanford şiHarvard din Statele Unite, dar şi cu altele din Europa, precum celedin Italia (Roma, Florenţa), Olanda şi Austria.

Cele 250.000 de documente selecţionate reprezintă "un eşantionvast de cărţi, pamflete şi periodice acoperind o perioadă în careau avut loc Revoluţia franceză şi revoluţia industrială, bătălia dela Trafalgar şi Războiul Crimeei, inventarea căilor ferate şi atelegrafului (...), dar şi sfârşitul sclaviei", se afirmă încomunicatul British Library, care a ales să privilegieze operelecare nu sunt încă disponibile gratuit pe internet.

Odată digitalizate, ele vor fi accesibile pentru lectură,descărcare, cercetare şi stocare din arhivele bibliotecii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24