Business Hi-Tech

Cånd piata se consolideaza, cåstiga consumatorul

29.06.2005, 15:40 16

Analistii sunt de acord cu faptul ca piata IT&C se simte destul de bine atunci cånd vine vorba de aderare, cel putin in comparatie cu alte sectoare ale economiei romånesti. Totusi, viitorul poate ascunde si unele capcane, mai ales pentru firmele mici.

"IT&C este o industrie noua, foarte dinamica, cu o crestere anuala de peste 10%", spune Valentin Negoita, presedintele APDETIC, o asociatie care reprezinta interesele a aproape 40 de producatori si distribuitori de echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Conform unui sondaj Euractiv efectuat anul trecut in råndul a 100 de manageri romåni, domeniul IT&C va fi unul dintre cele care vor avea de cåstigat de pe urma aderarii.

Principalul motiv al cresterii sanatoase? "Faptul ca majoritatea firmelor care activeaza in acest domeniu sunt rodul initiativei private. De asemenea, industria este bine racordata la tendintele internationale", spune Negoita.

Aderarea la Uniunea Europeana va modifica insa probabil peisajul actual al industriei.

Principala piata pentru companiile romånesti de software si servicii va fi reprezentata de administratia publica locala, de clientii IMM si de cererea de solutii specializate din partea marilor companii, este de parere Florin Talpes, presedinte al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii si director general al Softwin.

Echilibrul s-ar putea rupe dupa aderare, cånd capitalul strain va patrunde mai puternic in Romånia, iar firmelor mici le va fi mai greu sa supravietuiasca competitiei. O posibila solutie? "Multi s-ar putea sa vånda, pentru ca vor primi oferte interesante si, pe de alta parte, pentru ca nu ar avea resurse sa investeasca in brand", este de parere Laurentiu Popescu, country manager al companiei de cercetare a pietei IDC Romånia.

"Competitia se va duce cu branduri puternice, iar multe firme romånesti nu prea pot sau nu stiu sa-si dezvolte marca".

In schimb, firmele mari romånesti nu se vor intimida si nu vor vinde, este de parere Popescu.

Consolidarea pietei locale se va face in functie de criterii precum forta financiara, know-how-ul si investitiile in cercetare si dezvoltare, a spus si Valentin Negoita de la APDETIC.

In aceste conditii insa, se pare ca avem cel putin un cåstigator sigur al procesului de aderare: consumatorul romån.

"Integrarea in Uniunea Europeana va aduce in primul rånd o ascutire a concurentei pe piata romåneasca, ceea ce aduce beneficii importante consumatorilor romåni in ceea ce priveste preturile si serviciile", a conchis Negoita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO