Business Hi-Tech

Camerele foto digitale: mai multi megapixeli, mai usor de manevrat

23.02.2005, 00:00 16

Industria aparatelor foto digitale, confruntata cu temerile privind incetinirea ritmului de crestere al vanzarilor, incearca sa cucereasca consumatorii cu doua strategii distincte: performante peste masura si preturi imbatabile.



Insa toate aceste echipamente au devenit anul acesta mult mai "prietenoase" cu utilizatorul, spun specialistii din industrie, care au participat la reuniunea Photo Marketing Association International (PMAI) 2005.



Camerele profesionale (SLR) incep sa fie din ce in ce mai accesibile, iar cele pentru amatori sunt tot mai performante, apropiindu-se de caracteristicile primelor. Exista in acelasi timp o prolifica industrie a camerelor low-end, care pentru consumatorul neavizat sunt prima alegere, din cauza pretului extrem de redus.



Noile modele de camere care ofera rezolutii de 7 megapixeli si chiar mai mult au devenit compacte si usor de utilizat precum cele de 3 megapixeli cu care s-au obisnuit deja pasionatii fotografiei digitale. De exemplu, Canon EOS Digital Rebel XT este o camera SLR, dar destinata marelui public. Are 8 megapixeli, iar pretul incepe de la 899 de dolari (688 de euro). Olympus C-7000 zoom are numai 7.1 megapixeli, insa compenseaza acest lucru prin functionalitatile oferite. Iar pretul este de 600 de dolari (460 de euro).



Pentru a ataca aceasta piata la un pret mai accesibil, Canon a adus pe piata la PMAI 2005 modelul SD500 Digital Elph, o camera de 7.1 megapixeli la 500 de dolari (382 de euro). Casio Esilim EX-Z750 coboara chiar la 450 de dolari (345 de euro) si ofera 7.2 megapixeli si un ecran color cu diagonala de 2,5 inci.



La un pret mai scazut, Nikon Coolpix 7600, ofera 7.1 megapixeli la 380 de dolari (290 de euro). Camera Samsung Digimax A7 costa 360 de dolari (280 de euro) si ofera o rezolutie de 7 megapixeli.



Olympus a mizat 5 milioane de dolari (3,8 milioane de euro cheltuti pe spot-uri la Super Bowl) pe pasiunea consumatorilor pentru gadgeturi hibrid si ataca anul acesta piata mondiala cu un player de muzica digitala cu hard-disc, dupa modelul iPod, dar care are integrata o camera foto digitala. Modelul M:Robe 500i are si un ecran imens pentru un gadget de buzunar, cu diagonala de 3,7 inci (aproape 9,5 centimetri). dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO