Business Hi-Tech

Care este noua aplicaţie care ameninţă poziţia Apple pe piaţa dispozitivelor portabile

Care este noua aplicaţie care ameninţă poziţia Apple pe piaţa dispozitivelor portabile

Autor: Octavian Calei

06.10.2012, 12:21 1574

Google Now, aplicaţia Android care efectuează căutări cu ajutorul comenzilor vocale, va concura puternic cu serviciul similar de la Apple, Siri, având în vedere funcţionalitatea sporită şi baza de date Google folosită pentru căutări, ameninţând poziţia Apple pe piaţa dispozitivelor portabile, scrie Business Insider.

Aplicaţia Android este răspunsul dat de gigantul căutărilor online la aplicaţia Siri, şi este mai bună decât aceasta din cel puţin trei motive, notează Business Insider. În primul rând, deoarece Google Now foloseşte cel mai mare motor de căutare din lume, afişează rezultate mai bune la o căutare de rutină. În al doilea rând, aplicaţia Google Now este un produs complet funcţional, spre deosebire de Siri şi în al treilea rând, Google Now este mai precis şi mai util.

În plus, Apple a pierdut deja teren în faţa Google cu noile hărţi lansate în iOS 6, care l-au determinat pe şeful producătorului de dispozitive "i", Tim Cook, să-şi ceară scuze pentru neplăcerile create de aplicaţia Maps şi să-i trimită pe utilizatori spre alternativele concurenţei.

Se pare că de câte ori Apple încearcă să concureze cu Google în domeniul informaţiilor, pierde. Maps şi serviciul Siri sunt două exemple concrete ale acestui fapt, acestea fiind aplicaţii care depind de o bază de date, care cu cât este mai complexă, cum este cea a Google, cu atât este mai benefică pentru aplicaţiile care o folosesc. Apple Maps foloseşte date furnizate de Waze, TomTom şi Yelp, iar Siri se bazează pe furnizori precum Wolfram Alpha şi Yahoo.

Un articol publicat de New York Times săptămâna trecută sublinia acelaşi lucru:

"Slăbiciunea companiei (Apple - n.r.) din această zonă ar putea deveni o problemă şi mai mare în timp, pe măsură ce telefoanele inteligente devin mai intim legate de informaţie şi software pe Internet - un domeniu în care Google, producătorul sistemului rival de operare, Android, are un avantaj semnificativ".

Problemele Apple au început din momentul în care a renunţat la serviciile Google, orientându-se către alţi furnizori de informaţii. Google însă, are o bază de date masivă pe care a reuşit s-o formeze pe parcursul câtorva ani. Până de curând, Apple se baza pe Google pentru a-i oferi aceste date, dar când s-a orientat către alte companii, a avut de pierdut.

Ceea ce este şi mai îngrijorător, este faptul că Apple ar putea declara un război total Google, implicându-se şi în industria căutărilor online şi să renunţe la cel mai mare motor de căutare din lume pe iPhone şi iPad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO