Cei mai mari jucători din industria softului au avut afaceri de 5 mld. lei în 2017, în creştere cu 22%. Bitdefender a crescut cel mai repede

21 aug 2018 Autor: Adrian Seceleanu

Cele mai mari 20 de companii de software din România au înregistrat în 2017 o cifră de afaceri cumulată de 5 mld. lei (1,1 mld. euro), în creştere cu 22% faţă de anul precedent, arată o analiză reali­zată de ZF pe baza datelor ra­portate de fir­me la Minis­terul Fi­nanţelor Pu­blice.

Profitul net cu­mulat al celor 20 de firme s-a ri­di­cat la 413,9 mil. lei (90,6 mil. euro), mai mare cu 42% faţă de anul precedent, mar­ja de câştig fi­ind de 8% din ve­ni­turi. Toate cele 20 de com­panii au înre­gis­trat profit, arată datele de la Fi­nanţe.

Numărul me­diu total de an­ga­jaţi ai celor 20 de com­panii a fost de 20.321, o creş­te­re de 2.887 de persoane faţă de anul 2016.

Doar patru companii din top 20 au redus numărul de personal, conform datelor de la Finanţe.

Topul celor mai mari 20 de firme de soft este dominat de companii cu sediul central în Bucureşti, urmat de firme din Cluj Napoca.

Clasamentul este dominat de multinaţionale, doar trei companii dintre cele 20 având şi acţionari români (inclusiv minoritari), respectiv Bitdefender, Endava şi Softvision. Cea mai bună poziţie din clasament este cea a furnizorul de soluţii de securitate IT Bitdefender, care este şi cel mai cunoscut brand românesc hi-tech la nivel internaţional, controlat de familia de antreprenori Florin şi Măriuca Talpeş. Compania a crescut de altfel pe baza cererii de pe piaţa externă, exporturile din 2017 ridicându-se la 578 mil. lei, în creştere cu 31% faţă de anul anterior.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2018

 
Cuvinte cheie:
industria softului
, software
, IT
, bitdefender
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide