Business Hi-Tech

CEO Romtelecom: Ce economisim acum ne va ajuta sa supravietuim daca lucrurile vor merge mai rau

CEO Romtelecom: Ce economisim acum ne va ajuta sa supravietuim daca lucrurile vor merge mai rau

Yorgos Ioannidis: Cred ca suntem din punctul de vedere al vanzarilor un pic mai bine decat acum trei, patru luni - poate din cauza reinceperii scolilor. Ne asteptam sa fie un pic mai rau, ne pregatisem pentru o toamna dificila

28.10.2009, 00:00 73

Vanzarile Romtelecom din trimestrul trei au fost "usor" mai bunedecat estimarile, insa compania a lansat un program strict dereducere a costurilor, care merge pana la detalii, pentru a-siconsolida pozitia in cazul in care situatia economica sedeterioreaza, spune intr-un interviu pentru ZF Yorgos Ioannidis,directorul general al companiei. Romtelecom, una dintre cele maimari firme locale, are cateva milioane de clienti pe serviciile detelefonie fixa, internet si televiziune.

"Credca suntem din punctul de vedere al vanzarilor un pic mai bine decatacum trei, patru luni poate din cauza reinceperii scolilor. Neasteptam sa fie un pic mai rau, ne pregatisem pentru o toamnadificila", spune Ioannidis, adaugand insa ca ramane prudent: "Oinrautatire a situatiei se poate produce oricand, in octombrie, saunoiembrie."

Fara a oferi detalii despre numarul de clienti, care urmeaza safie anuntat pe 5 noiembrie, Ioannidis a precizat ca revenireausoara a vanzarilor poate fi pusa pe seama a doi factoriimportanti: adaptarea ofertelor si disparitia panicii care seinstalase pe piata in prima parte a anului.

"Acum nu mai este panica, lucrurile sunt mai calme. Vindem maimult, dar ne-am si adaptat ofertele astfel ca pot fi un pic maioptimist. La inceputul anului situatia a fost mult mai dificila,mai ales in conditiile in care clientii nostri au fost afectati descaderea leului in fata euro."

In acest an Romtelecom a redus puternic preturile si a lansatoferte in care tarifele sunt mai mici in primul din cei doi ani decontract pentru a atrage noi utilizatori.

Un exemplu este acela al ofertei prin care Romtelecom oferainternet, telefon si servicii TV la 8,9 euro pe luna, inclusiv TVA,pentru primul an de contract.

In mod obisnuit la Romtelecom doar un abonament de telefoniefixa costa 9 euro.

Seful Romtelecom spune insa ca operatorul face eforturi de areduce costurile puternic, pentru a nu fi prins pe picior gresit deo eventuala deteriorare brusca a situatiei.

"Aria de reducere a costurilor este cea care ne va salva dacalucrurile vor merge mai rau. Verificam fiecare detaliu cat de mic,de la costurile benzinei pana la cheltuielile de calatorie, dar negandim si cum sa redefinim procese de business pentru a faceeconomii", explica Ioannidis.

Sa vedem cati jucatori mici rezista

Cum se vede piata telecom din biroul unuia dintre cei maiputernici executivi din industrie? Pentru nimeni nu e usor, spuneIoannidis, dar situatia difera de la caz la caz.

Operatorii de telefonie mobila cred ca au "dificultati", spuneseful Romtelecom, sugerand ca e vorba de Orange si Vodafone, darprecizand ca situatia e mai rea "comparata cu trecutul lor. Vorcontinua sa aiba o situatie buna, dar nu vor mai avea acele zileminunate din trecut".

Anul trecut, Orange si Vodafone au avut impreuna un profit netde 744 mil. euro, aproape cat veniturile Romtelecom, de peste 850mil. euro.

Pe de alta parte, seful Romtelecom spune ca unul dintrelucrurile pe care operatorul le urmareste cu atentie este cum vorevolua jucatorii mici de pe piata de internet fix, peste 1.000potrivit datelor arbitrului telecom,care aveau la finele anului trecut aproape 800.000 de clienti peinternet.

"Pe de alta parte asteptam sa vedem ce se va intampla cujucatorii mici, daca vor supravietui sau nu. Este vorba de totifurnizorii mici de internet din Romania. Practic, pe langaoperatorii nationali, noi avem cateva sute de competitori inRomania. Avem un concurent diferit in Slobozia fata de Targu-Jiu siSlobozia sau Mangalia sau chiar in sectorul unu fata de sectorulcinci din Bucuresti", spune Ioannidis.

Dezvolta reteaua de fibra optica

Romtelecom s-a lansat si pe piata retelelor de cartier cu ocompanie independenta, Next Gen, prin intermediul careia oferaservicii de cablu TV, internet si telefonie la tarife prin careintra in concurenta cu RCS&RDS, cel mai agresiv jucator de pepiata. Totusi, Romtelecom nu a blocat proiectele de dezvoltare silucreaza la extinderea retelei de fibra optica si la lansareaserviciilor de televiziune prin internet, spune Ioannidis.

"In toate zonele in care construim infrastructura de la zeroinstalam fibra optica, nu mai punem fire de cupru. In unele cazurivom acoperi intregul oras cu fibra, in alte cazuri vom face pasimai prudenti", a declarat Ioannidis.

Clientii vor putea descarca filme prin serviciulIPTV

In ceea ce priveste serviciul de televiziune prin internet,Ioannidis spune ca, simplificand la maximum discutia, este vorba deun serviciu asemanator cu Dolce, caruia i se adauga insainteractivitatea. "Este un serviciu asemanator Dolce, plusinteractivitate. Veti putea descarca un film, de exemplu", spuneIoannidis. "IPTV nu inseamna in mod obligatoriu si televiziune deinalta definitie, insa avem in plan si acest lucru."

Romtelecom este numarul unu pe telefonie fixa si numarul doi pepietele de internet si televiziune. Cel mai mare concurent alRomtelecom este RCS&RDS, operator local controlat de omul deafaceri Zoltan Teszari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO