Business Hi-Tech

Comisia Europeana cere un standard unic pentru televiziunea mobila

Comisia Europeana cere un standard unic pentru televiziunea mobila

Bataia se da intre un standard european si unul asiatic

19.07.2007, 20:01 19

Comisia Europeana urmeaza sa ia o decizie in problema standardului unic pentru transmisii video pe telefoanele mobile si sa exercite presiuni asupra industriei pentru gasirea unei tehnologii pe care toate cele 27 de tari ale Uniunii o vor folosi, scrie International Herald Tribune.
In 1989, 13 tari din Europa au hotarat utilizarea aceleiasi tehnologii pentru prima retea digitala de telefonie mobila. Intelegerea a scutit industria de cheltuieli inutile si a facilitat impunerea la nivel global a standardului GSM (Global System for Mobile communication, initial Groupe Special Mobile). Circa 2,3 miliarde de telefoane mobile, 81% din total, utilizeaza in prezent tehnologia GSM.
In cazul in care continutul video pentru telefoane mobile inregistreaza succes - iar analistii inca au mari semne de intrebare in aceasta privinta - s-ar putea deschide noi piete pentru producatorii de echipamente, iar operatorii de telefonie mobila ar putea exploata eficient costisitoarele retele 3G.
Pe continentul european numarul de utilizatori ai serviciului de video mobil ar putea creste la 43 de milioane pana in 2012, comparativ cu numarul de sub un milion inregistrat in prezent, precizeaza un studiu efectuat de firma de cercetare Datamonitor.
Principalii jucatori din industrie se orienteaza catre Europa si Statele Unite, in incercarea de a repeta succesul inregistrat de televiziunea mobila in Asia.
In Japonia, 7,3 milioane de aparate (aproximativ 6% din utilizatorii telefoanelor mobile) pot viziona gratuit transmisii video pe mobile compatibile cu standardul ISDB, dezvoltat de operatorul national NHK. Primele transmisii TV catre mobile au debutat acum trei ani, la fel cum s-a intamplat si in Coreea de Sud.
In continentul european, Comisia inca nu a reusit impunerea unei tehnologii unice. Standardul DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) este sustinut de operatorii Vodafone, T-Mobile, O2, precum si de producatorii Nokia, Siemens, Sony Ericsson, Philips si Motorola, insa exista un numar de tehnologii rivale. Cel mai notabil este DMB (Digital Multimedia Broadcasting), un standard dezvoltat in Coreea de Sud si sustinut de firme precum Samsung, Panasonic sau LG Electronics.
DMB a fost dezvoltat initial pentru transmisiile radio digitale, in timp ce DVB-H este derivat din standardul de transmisie TV digitala terestra. Expertii insa, considera ca diferentele tehnologice nu sunt usor vizibile pentru consumatori. Dupa un an in care taberele DVB-H si DMB au incercat sa ajunga la un compromis, unindu-si tehnologiile intre standard unic, Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii a amenintat ca va impune standardul DVB-H.
Astfel Comisia Europeana este asteptata sa-si amplifice in aceasta saptamana presiunea exercitata asupra grupurilor aflate in competitie. Potrivit unor surse apropiate discutiilor, Comisia ar putea vota publicarea standardului DVB-H in Monitorul Oficial al Uniunii, ceea ce ar incuraja tarile membre sa adopte tehnologia. In cazul in care nu se va ajunge la un compromis, Reding a precizat ca ar putea emite o directiva anul viitor, care ar impune utilizarea acestui standard. In schimb, competitorii standardului DVB-H, care au investit milioane de euro in dezvoltarea tehnologiilor proprii, doresc ca Uniunea sa adopte o pozitie neutra, permitand consumatorilor sa aleaga standardul dorit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO