Business Hi-Tech

Conexiune always-on, chiar si de pe terasa

31.03.2004, 00:00 119



Laurentiu Mandu, are 32 de ani si, a devenit de curand director la departamentul Technology Architecture din cadrul Connex, dupa ce a avut, timp de trei ani, functia de director IT. Evident ca este pasionat de tehnologie. De altfel, in noua functie este responsabil in principal cu planificarea strategiei si arhitecturii tehnologice a operatorului de comunicatii, atat pe partea IT cat si pe cea de retea.



"De mai bine de 11 ani lucrez in IT si de aproape sapte ani la Connex. E usor de inteles de ce sunt pasionat in primul rand de tehnologiile din domeniul informaticii si comunicatiilor mobile si mai cu seama de cele care sunt la intersectia dintre cele doua domenii", spune Laurentiu.



Cuvintele PDA, Bluetooth, WiFi nu mai sunt demult neologisme pentru el iar toate tehnologiile pe care multi altii inca le mai privesc cu rezerva, si-au dezvaluit toate secretele.





Si-a aruncat cam toate cablurile din casa



Va spuneam in repetate randuri ca, acum, tendinta mondiala este sa te conetezi wireless la Internet. De la un hotspot (cum ar fi cele din parcurile franceze sau de la metroul new-yorkez), prin unde radio, Internetul vine direct pe laptop. Ei bine, WiFi-ul nu este deloc o poveste in Romania. Operatorul la care oficialul lucreaza a inaugurat in urma cu mai bine de un an primele astfel de puncte wireless pentru oamenii de afaceri care se cazeaza la cateva dintre hotelurile bucurestene. Mai mult decat atat, Laurentiu Mandu si-a creat un wireless LAN (retea wireless) acasa. "Imi permite sa-mi conectez laptop-ul oricand la celelalte calculatoare din casa sau la Internet fara a avea nici o constrangere din cauza firelor. Si pot astfel sa il folosesc de pe canapea sau chiar de pe terasa din curte exact ca si cum as fi la birou", explica Laurentiu.





Priza de pe telefonul mobil



"Urmeaza sa-mi instalez niste echipamente care imi vor permite sa controlez intreaga instalatie electrica din casa (prize si lumini) prin intermediul telecomenzilor sau chiar prin Internet si telefonul mobil". Astfel, in loc sa butoneze intrerupatoarele clasice, Laurentiu va putea aprinde sau stinge luminile sau controla diverse aparate din casa stand la birou sau oriunde altundeva.





Celularul si PDA-ul - "accesoriile" de zi cu zi



Pana cand isi va cumpara insa un cuptor cu microunde cu acces la Internet sau un frigider care isi comanda singur la magazinele online produsele pe care nu le mai are in "stoc", Laurentiu foloseste zi de zi la birou telefonul mobil si organizatorul personal, doua "accesorii" de care nu se desparte nicicum.



Pe locurile urmatoare abia vin laptopul si camera foto digitala, rasfatata mai ales in timpul liber si in concediu.



"Tehnologiile ma pasioneaza nu doar de dragul tehnologiei ci pentru ca imi imbunatatesc si usureaza viata. In principal, fie in activitatea profesionala fie in viata particulara, toate aceste echipamente ma ajuta sa comunic si sa fiu in contact cu ceilalti sau sa fiu informat. Oricand si oriunde", explica directorul de la Connex.



Laptopul e biroul lui mobil. Atunci cand il ia cu el poate lucra la fel de bine ca si cum ar fi la birou, chiar daca, fizic, e acasa sau intr-o camera de hotel de oriunde din lume.



Se mai intampla insa ca uneori laptopul sa ramana acasa sau la birou. Atunci PDA-ul ii ia locul, cu brio. "In weekend, in concediu sau - de ce nu? - la masa de pranz pot face aceleasi lucruri cu ajutorul PDA-ului. De aceea el a intrat, alaturi de telefonul mobil, la categoria dispozitivelor de care sunt nedespartit", adauga Laurentiu.



Majoritatea echipamentelor sunt "uneltele" pe care compania i le-a pus la dispozitie si care fac parte din "job". Evident exista si exceptii, precum camera foto digitala pe care am primit-o in dar sau echipamentele de automatizare pe care le va instala acasa si pe care le va achizitiona de la o firma din Targu Mures. iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO